Няма раздвижване в преговорите със зърнопроизводителите. Аз вчера очаквах при мен да дойдат протестиращите. По-голямата част от браншовите организации, пет от тях, се отзоваха на поканата ми и бяха при мен.Това каза в студиото на предаването "Тази сутрин" земеделският министър Мирослав Найденов.

Разговаряхме и те се разграничиха категорично от политическите искания. Получих от протестиращите галоши, а не цървули, уточни Найденов. Цървулите се правят от животинска кожа и тъй като за животновъдите винаги остава много малко и ако ние отново се подадем на протеста на най-силните, няма да останат пари даже за кожи за цървули. Аз лично се обадих на фермера, който ми подари въпросните галоши, за да му направя забележка, разказа министърът.

Слагал съм и цървули, и галоши, за разлика от някои от зърнопроизводителите, които сега, сигурно, си стоят на топло, а са изпратили свои служители да протестират на студа и дъжда в София, заяви още Найденов. Радослав Христов от Националната асоциация на зърнопроизводителите отказа участие в сутрешния блок на БТВ, тъй като, по думите му, протестите не били достатъчно добре отразявани по медиите. Зърнопроизводителите имаха и конкретни претенции как точно да се проведе разговорът с министъра – според тях той не трябвало да стои на топло в студиото, а да отиде при тях на площада.

Нито една медия досега не постави въпроса какво ще стане със сектор "зърнопроизводство" след 2014 г. Самият земеделски министър ни разясни на среща преди седмици в Пловдив, че ще има промени. Проблемите ще са много сериозни – за малките ферми няма да има нов САПАРД. Тогава как тези стопанства ще продължат да функционират? Големите стопанства пък ще трябва да приключат с част от кредитите си. Тук говорим за необходимостта от обща политика в селското стопанство, която липсва у нас, заяви представителят на зърнопроизводителите Цветан Миков.

За първи път чувам смислен въпрос от страна на протестиращите, коментира министър Найденов Голямата тема наистина е какво се случва в програмния период 2014- 2020 г. Аз бях в Пловдив преди две седмици и ако вчера бяха дошли хората при мен щяхме да дискутираме и това. Парите са си техни – могат да карат, ако искат и Ролс-Ройс. Аз лично не съм използвал тази риторика, но истината е, че животновъдите, например, не могат да си купят и Лада. Единственият механизъм, по който можем да насочим пари към тях е преразпределението. Тези, към които са насочени повечето пари, скачат, а тези, които имат нужда от финанси си мълчат, заяви министър Найденов.