Компанията Industrial Nanotech от Флорида съобщи, че разработва нов революционен изолационен материал, способен да генерира електричество. Новият материал се използва в състава на боя, с която се покриват здания, тръби и т.н., и генерира електричество за сметка на разликата в температурите отвън и отвътре. Освен всичко друго, той притежава и топлоизолиращи свойства. Но основното достойнство на новия енергиен източник е неговата практически вечна работоспособност.

За разлика от слънчевите батерии и ветрените електрогенератори, които съответно имат нужда от слънце и вятър, новият материал може да работи непрекъснато - променящата се в течение на деня температура на околната среда винаги се различава от вътрешната температура на сградата. Въпросът обаче е в това, каква мощност може да осигури новият материал и до колко той е безопасен за човешкото здраве - точно за тези неща разработчиците не са дали никакви данни.

Перспективите на разработката разбира се са впечатляващи - новият материал принципно може да осигури електрозахранване в трудно достъпни райони и навсякъде, където традиционно електричество няма.