Общинските съветници излезнаха с декларация по повод скандалното поведение на Марин Захариев - Цеки и неприятния инцидент с адв. Христо Якимов, възникнал по време на вчерашното заседения не ОбС Ботевград. Предоствяме пълния текст на декларацията.


ДЕКЛАРАЦИЯ


от група общински съветници от ОбС Ботевград


Относно: скандално агресивното поведение на гражданин спрямо общиснки съветни, проявено в открито заседание на ОбС Ботевград


Ние, общинските съветници със собствено мнение и активна гражданска позиция, изразяваме крайното си възмущение и същевременно строго осъждаме „мутренското“ поведение на лицето Марин Захариев – Цеки,  изразяващо се в недопустима физическа и вербална агресия спрямо общинския съветник Христо Якимов, проявена по време на редовното заседание на ОбС Ботевград на 26.03.2015 г. Със скандалното си и арогантно повeдение, придружено със заплахи за саморазправа, г-н Захариев нагледно демонстрира аморалния стил и силови методи на управление на община Ботевград, с които все повече граждани на общината открито заявяват крайно несъгласие и нетърпимост. 


От начина, по който се развиха събитията в началото на заседанието , оставаме с дълбоки подозрения, че действията на г-н Захариев са били предварително планирани, съгласувани и възложени от определени лица, заемащи ръководни длъжности в органите на местното самоуправление.


В същото време сме озадачени и обезпокоени от поредните неадекватни действия на Председателя на съвета г-жа Лалчева, които косвено доведоха до позорния инцидент. Самоволно, и в грубо нарушение на Правилника за работа на общинския съвет, тя предостави трибуната на гражданин, в опит да потърси обяснение от съветник по тема, извън дневния ред на провежданото заседание. С оглед физическия и психически тормоз, оказан на работното място и по време на изпълнение на обществения ангажимент на колегата съветник,  настоятелно приканваме г-жа Лалчева да предприеме всички необходими превантивни мерки и действия за недопускане на подобни неприятни ситуации в бъдеще, както и за гарантиране сигурността на общинските съветници в заседателната зала.


Призоваваме г-н Захариев публично да поднесе своите извинения към нашия колега Христо Якимов, както и към целия Общински съвет, за непристойното си и недопустимо поведение и отношение към общински съветник, както и към самата  институция.  Обръщаме  специално внимание на г-н Захариев, че именно с активното съдействие на общински съвет Ботевград, в администрацията са постъпвали и са разпределяни средства за капиталови разходи, от които в най-голяма степен в последно време се е възползвала неговата фирма СД „Цеки- Захариев и сие“, и то основно чрез процедури по директно възлагане на обществени поръчки, съгласно официална справка.