„Високият корпус на МБАЛ е изваден от активите на болницата. Това означава, че управителят на общинското дружество МБАЛ – Ботевград – д-р Филип Филев, няма право да се разпорежда с каквото и да е в тази сграда. Дори да не е изваден, съгласно наредбата за упражняване на правата, които има общината върху дяловете на дружества с общинско участие, би трябвало при продажба на дълготрайни активи, каквато в случая е отоплителната инсталация, да се иска разрешение на Общинския съвет”, каза в снощното предаване „Още по темата” адв. Христо Якимов. Той припомни, че преди една година група съветници от опозицията са сигнализирали прокуратурата за вандалското демонтиране на радиатори и унищожаването на електрическата инсталация в седеметажния блок на болницата, но до този момент няма развитие по случая.


„Редно беше при толкова ясни данни разследващите органи да свършат своята работа и да излязат със становище. Според мен, разследването трябва да приключи с повдигнато обвинение”, заяви Якимов. Той посочи, че съгласно НПК всички сроковете, в които прокуратурата е трябвало да свърши своята работа, са изтекли отдавана. 


По думи на Якимов, съветниците разполагат с неофициална информация, че в скоро време се очаква наблюдаващият прокурор да излезе със становище по случая.


„Най-вероятният изход ще бъде повдигане на обвинение срещу д-р Филев за това, че си е превишил правата, тоест иззел е функциите на ОбС”, предположи Христо Якимов.