Общинските администрации от Софийска област са готови пилотно да въведат в употреба софтуерен продукт, чрез който да се предоставят електронни услуги на гражданите, ако такъв бъде одобрен и предоставен от държавата. Това стана ясно по време на първото заседание на Областния консултативен съвет по електронно управление и информационна сигурност.
Негов председател е главният секретар на Областната администрация на Софийска област (ОАСО) Мая Цанова. За заместник-председател беше избрана. Мая Велкова-Нелчинова – главен експерт в отдел „Регионално развитие и европейски проекти”. В състава на Консултативния съвет влизат секретарите на всички общини от областта, както и Цветанка Кирилова-Караколева – началник отдел „Оперативна съвместимост и информационна сигурност” в МТИТС.


Гости на първото заседание бяха Калина Чернева – представител на политическия кабинет на ресорния вицепремиер Румяна Бъчварова, Алеко Джилджов – държавен експерт в дирекция „Модернизация на администрацията” в Министерския съвет.


Основна тема на заседание на Консултативния съвет бе централизираното управление и междуведомствената свързаност. Лиляна Кръстева – старши експерт в отдел „Регионално развитие и европейски проекти” в ОАСО запозна присъстващите със степента на внедряване на комплексното административно обслужване (КАО) на територията на Софийска област. От презентацията стана ясно, че в почти всички общини от областта има работни групи за въвеждането на КАО, както и че услугите, които се предоставят на гражданите, са синхронизирани и унифицирани по отношение на имената и бланките, които се изискват за тях.


На свой ред Алеко Джилджов изтъкна голямото значение на обратната връзка, която се получава на ниво централна власт от областните и общинските администрации предвид протичащата реформа в сектора. Предстои Министерският съвет да приеме изменение на системата на административно обслужване, базирана на препоръки от администрациите по места, информира той.


Цветанка Кирилова също изказа удовлетворението си от формата, в който бе проведена дискусията и го определи като полезен, тъй като се поставят въпроси както по отношение на административната реформа, така и по дейностите за електронизацията й. Тя припомни и един от основните европейски принципи, към прилагането на който се върви, а именно - еднократно въвеждане и многократно използване на информацията. Така гражданите ще си спестят обикалянето по институциите и ще посетят само тази, която предлага крайния резултат от търсената услуга, уточни Кирилова и добави, че в момента държавата работи по създаването на инфраструктурата и архитектурата на е-управлението.


Секретарите на администрации от Софийска област обсъдиха още нуждата от изготвянето на единни стъпки и критерии за въвеждането на електронните услуги. Поставиха въпросите за таксите за предоставяните услуги, електронната идентификация и валидиране на документите, необходимостта от уеднаквяване на софтуера, който се използва по места. Членовете на Консултативния съвет стигнаха до заключението, че трябва да бъде разработен един централизиран софтуер, на национално ниво, който да се предостави на всички 265 общини у нас.


Секретарите на общините изразиха готовност Софийска област да бъде първата, която да въведе подобен електронен продукт в работата си едновременно във всички общини. Калина Чернева припомни, че 300 млн.лв. са предназначени именно за е-управление в рамките на ОП „Добро управление” за този програмен период.