Финансови нарушения покрай изграждането на депо за отпадъци край Ботевград са описани в одитен доклад на Сметната палата, с който “24 часа” разполага.

Приложение от него ще бъде внесено за разследване в прокуратурата заради данни, че са платени 1,339 млн. лв. повече за извозването на земни маси след изкопаването на двете клетки на депото.

Договорът за строежа на депото е подписан през февруари 2009 г. Едната от клетките все още е на етап изкоп, без да е положена изолация, и бавно, но сигурно се превръща в блато, установи проверка на “24 часа”. Проектът е реализиран с европейски пари, а стойността му е над 17,5 млн. лв. Грубите изчисления сочат, че заради нарушения в процедурите и бездействието на контролните орган обектът е глътнал близо 3 млн. лв. повече от предвиденото


Одиторите от Сметната палата са установили, че като бенефициент по европроекта община Ботевград е платила за извозването на 403 хил. куб. м земна маса от изкопите на двете клетки до определеното ѝ за депониране място 1,54 млн. лв., т.е. по 3,82 лв./куб. м за превоз на разстояние 10 км - толкова, колкото е заложено в проектната документация през 2009 г.

В действителност обаче транспортирането на излишните скални почви е осъществено на терен, който според Сметната палата е на не повече от 500 м от строящия се обект - разстояние, за каквото в проекта е определена многократно по-ниска разценка в размер на 0,50 лв. за куб.


Проверка на “24 часа” показа, че разстоянието е 300 м, а според кмета на Ботевград то е 700 - 800


Любопитното е, че планината от пръст, стоварена в непосредствена близост до депото, видима дори и от околните села, не е забелязана от проверяващите органи по оперативна програма “Околна среда” при Министерството на околната среда и


Те не са анулирали представените документи и са заверили разходите за превоз на излишни скални почви така, както са били отчетени - за 10 км вместо за 300 м.


С пари за два обекта направили един, плащали за извозване на пръст на 10 вместо на 500 м. В Ботевград изградили 1 клетка със 17,5 млн. лв.


17,5 млн. лв. е струвало депото на европейските данъкоплатци, националния бюджет и жителите на община Ботевград. Сумата включва и парите за извозване на пръстта от клетките, която според Сметната палата е 10 пъти повече от


Кметът на Ботевград Георги Георгиев показва депото при откриването му през 2012 г. Горе вдясно на снимката е извозената пръст от двете клетки, за извозването на която е платено като за 10 км.

Така община Ботевград е изплатила на строителя 1,339 млн. лв. над действителната стойност на извършените работи, което представлява щета за бюджета на проекта, финансиран с европейски средства, сочи докладът на Сметната палата.

Според изводите в него отговорността е на възложителя - община Ботевград, фирмите - консултанти по извършеното предпроектно проучване и независимия строителен надзор, и междинното звено по Оперативна програма “Околна среда”, в резултат на което са одобрени плащания за 20 пъти по-големи извозни разстояния от реалните.

Една от тях е “Интеладвайзърс”, която е трябвало да направи преглед и финансово-икономически анализ на целия проект и при нужда да коригира стойностите на извършените работи. От Сметната палата стигат до извода, че наетото дружество не е изготвило становище и в резултат са платени нереални разходи.

“24 часа” се свърза с кмета на Ботевград инж. Георги Георгиев във връзка с констатациите в одитния доклад. В частта за изплатените 1,339 млн. повече отговорът му бе:

Обърнете се към изпълнителя на регионалното депо

Според изводите на одиторите консорциумът, който е спечелил обществената поръчка през 2009 г., не носи отговорност за това, че за изготвянето на офертата и сключването на договора му е представена нереална количествена сметка за извозване на излишната пръст.

Докладът за одита на община Ботевград, в който е включена и проверка на депото, е публикуван на сайта на Сметната палата, а части от него са изпратени в прокуратурата още в края на 2014 г.

Там обаче липсва най-важната част от него - приложение №6, което не е стигнало до държавното обвинение. Група общински съветници от Ботевград обръщат внимание на няколко изречения от публикуваната част на доклада, които се отнасят за проверката на депото:

“Направи ни впечатление, че неправомерно са планирани разходи за остатъчните земни маси от изкопаните клетки, като предвиденото разстояние надвишава 20 пъти реалното. Поискахме го от Сметната палата и го внасяме в прокуратурата”, каза местният общински съветник Иван Гавалюгов. Сигналът е внесен на 21 март в отдел “Противодействие на престъпленията против финансовата система на ЕС” към Върховната касационна прокуратура и в дирекция “Защита на финансовите интереси на Европейския съюз” (АФКОС) към МВР. Описани са конкретни длъжностни лица от Община Ботевград и Министерството на околната среда и водит, които имат отношение към случая. На 3 април от ВКП са изпратили преписката в Окръжна прокуратура-София за разследване, установи проверка на “24 часа”.

Освен ненужната земна маса от изкопите на депото е превозвана и пръст, с която периодично се покриват боклуците в изградената и работеща клетка. Документите показват, че 68 хил. куб. м пръст, която ще се ползва за дейността на модерното сметище, е извозена за 50 стотинки на куб. м, а разстоянието е до 500 м.

Всъщност тя е непосредствено до оградата на депото, а съвсем наблизо е и останалата земна маса, извозена на 300 м за 3,82 лв. на куб. м.

В одитния доклад е посочено още, че договорът бил сключен преди да бъде утвърдена площадката, до която ще се извозва огромното количество изкопана пръст. Освен това не било сменено и предназначението на терена, върху който са депонирани отпадъците. Според кмета на Ботевград теренът е съобразен с пътища до него и климатични условия.

“Община Ботевград е определила два терена - общинска земя с площ 9,6 дка и бивша кариера от 32 дка. Те са на отстояние 700-800 м от табаните на депото.

При определянето на терените са съобразени достъпност до тях чрез съществуващи пътища, позволяващи извозването на земните и скалните маси да е възможно при всякакви климатични условия.

Всъщност изкопаната пръст, превозена за 1,39 млн. лв. повече от реалното, е била предвидена за строежа на скоростния път Мездра - Враца, твърдят местните, включително и шефът на депото Милчо Илчев.

3 г. след извозването на пръстта от клетките на депото до близкия терен на 18 февруари т.г. кметът на Ботевград Георги Георгиев предложи на общинския съвет да му разреши да я продава. Посоченото количество е 558 хил. куб. м пръст на цена от 3 лв. на куб. м, което е приблизително равно на надплатеното за транспортирането й от депото до площадката.

“Предлага ни да продадем без необходимост огромно количество пръст. Тук няма такъв мащабен строителен обект, но със сигурност този ход има общо с одита на Сметната палата”, твърдят общинари.

МОСВ: Парите са платени след три проверки

Като част от документацията по провеждането на горепосочената обществена поръчка възложителят е предвидил всеки оферент да остойности количествено стойностната сметка за извършваните дейности, свързани със строителството на обекта. Съобразно заложените от възложителя изисквания изпълнителят на поръчката следва да осигури превоза на 403 400 куб. м излишни скални почви на разстояние до 10 км. Когато проектът включва извършването на строително-монтажни дейности, физическото им изпълнение, както и съответните документи за тях подлежат на строителен надзор в обхвата му по чл. 168 от ЗУТ. Изпълнените от бенефициента дейности са били обект на контрол от лицето, упражняващо строителния надзор по инвестиционния проект, от страна на общината бенефициент и от управляващия орган на оперативната програма. След извършване на 100% документални проверки и проверки на място на представените от бенефициента искания за средства управляващият орган му възстановява всички действително и законосъобразно извършени разходи по изпълнението на проекта.

Втората клетка се руши, строителството разделено на етапи в нарушение на закона.

Разходите за изграждането на депото за неопасни отпадъци край Ботевград са 17,5 млн. лв. Изградена е само едната клетка, а другата е на ниво изкоп, без да са положени нужните изолационни материали, за да се запази. За сравнение - депото край Златица са изградени 3 клетки на стойност под 3 млн. лв.

“Клетка 2 ще заработи, когато се запълни клетка 1, а ще се изгради, когато има финансиране”, обясни директорът на депото Милчо Илчев, който стана известен като един от посредниците по схема за прехвърляне на имоти от община Ботевград към сина на кмета Данаил Георгиев.

В изводите към одитния доклад на Сметната палата е посочено, че клетка 2 на депото се руши и заблатява.

“Допуснато е нерегламентирано разделяне на строителния процес, въпреки че е издадено разрешително за строеж за целия обект. В резултат на това в клетка 2 няма изолация и е подложена на ветрова и водна ерозия”, пише в доклада. Така безвъзмездната помощ от Европа от над 15 млн. лв. е изхарчена само за изграждането на една клетка на депото, вместо с тях да се изградят и двете, както е било по проект и както е издадено разрешителното за строеж.

От общината в Ботевград твърдят пред “24 часа”, че технологичната част на проекта позволява площадката да се усвоява поетапно и затова е разделена на две клетки. Клетка 2, която от 3 години стои на изкоп, не се нуждаела от изолации и дренажни системи, а само от отводняване.