Юлия Боянова е от знаменитото поколение баскетболистки на „Левски”. Носителка е Европейската клубна купа „Ронкети” за 1978, 1979 г. и е играла финал за КЕШ. Има множество отличия от държавни шампионати, 5-кратна носителка на Купата на България. Участничка в три европейски първенства и турнира за Световната купа. Избрана е за баскетболистка №1 на България за 1977 г.
Председател е на БК „Левски”, член на УС на БФБ. Председател е на Българска асоциация „Спорт за учащи” (БАСУ). Президент е на Техническата комисия и член на ИК на Световната федерация „Спорт в училище”.

- Г-жо Боянова, заминавате за Световните ученически игри по баскетбол във Франция? Какво очаквате от тези игри?
- Малко ми е притеснено, защото за първи път първенството ще е с рекорден брой на участници. Имаме 32 юношески отбора и 28 за девойки. Обикновено форматът на тези игри е по 24 отбора във всеки пол. А и Техническата комисия е съставена от нови хора, които досега не са се занимавали с тази работа, но се надявам с помощта на домакините да проведем едно добро първенство. 


- Какви са очакванията ви относно българското участие на световното?
- Не съм поддържала непрекъснат контакт с отборите ни. Това са шампионите на България от Ученически игри 2014 г. при юношите - ПГТМ „Христо Ботев” (Ботевград), а при девойките - Финансово-стопанска гимназия „Васил Левски” (Монтана). По принцип мястото на България на Световни ученически игри е между 8-о и 16-о. Трябва да имаме много добър набор, за да се надяваме на нещо повече. Дано децата се представят успешно! 


- На какъв етап е подготовката на отборите ни в останалите видове спорт, който също ще участват на световни?
- Учениците от Професионалната гимназия по електротехника и електроника от Пловдив вече са в Гватемала и играят на световното по футбол. Подготовка водят отборите на училищата „Кольо Фичето” от Бургас (девойки) и „Шандор Петьофи” от Разград (юноши), които през лятото ще участват на шампионата по лека атлетика в Китай.



- Това са дестинации, които изискват сериозни средства. Как успявате да изпратите участници?
- За първа година Министерството на спорта обезпечи изцяло пътните разходи на всички отбори за световните първенства, като отпусна общо 126 061 лв. Тази помощ ние не сме я изисквали и не сме я дори очаквали, така че - дълбок поклон пред това, което направи министър Кралев. Той поиска да знае какви са разходите за пътуването, такса участие, по престоя и пансионата, лично се зае и каза, че държавата ще поеме транспортните разходи, като желае превозът на учениците да се извърши единствено със самолет. Това наистина е много голямо перо, тъй като именно тези дестинации – Гватемала и Китай, са много скъпи. Това бе голяма помощ за училищата, които изпращат отбори, тъй като вече и общините нямат голяма възможност да ги подкрепят.


Преди това заминаването и престоят на отборите се поемаше изцяло от училищата, като те успяваха да намерят някои спонсори. Имахме случай, когато един български емигрант помогна на отбора от Разград да участва на световното по футбол в Бразилия. Досега ние сме плащали таксата за участие и се осигурявали представителен екип за свободното време.


 - Успяхте ли да проведете разговор с министър Кралев за състоянието и развитието на ученическия спорт?
- Държа да отбележа, че идеята за финансирането на отборите ни на световно бе изцяло на министър Кралев и въобще не се е наложило да го убеждаваме в нещо. По-скоро за мен е странно, че министерството на образованието стои някак си на страна, макар самият Кралев да подсказа, че пансионатът на отборите би могъл да се поеме от тях. Така както МОН подпомага нашите ученици за участие в олимпиади по различните предмети, така може да помогне и на спортистите, тъй като физическото възпитание също е предмет от учебната програма.



- В момента у нас вървят Ученически игри 2015. Има ли нещо ново в тазгодишното издание?
- Расте броят на участниците и това е повече от похвално, особено в градове като Бургас, Варна и други големи областни центрове. Приключиха областните първенства, макар на много места метеорологичните условия да възпрепятстваха домакините. На 15 април обаче трябваше всичко на този етап да е завършило и да започнат зоналните първенства. Навсякъде имаме добра организация, тъй като всички хора са минали многократно по този път. Имаме вече утвърдени градовете домакини на финалните състезания и те вече се готвят, за да посрещнат отборите.



- В кои спортове и възрасти шампионите ще добият право на участие на Световните ученически игри догодина?
- Спортовете са волейбол, хандбал, ориентиране, баскетбол 3 на 3, бадминтон и тенис на маса. По принцип четната година е много по-богата от към календар, като включително има и Гимназиада, която включва плуване, гимнастика и лека атлетика.



- С приключването на миналогодишните игри много учители поискаха да се увеличи броят на спортовете, включени в програмата на Ученическите игри. Направихте ли нещо по този въпрос?
- Въпросът бе не толкова в увеличаване броя на спортовете, тъй като не ние, а спортните федерации разрешават дали даден спорт ще влезе или не. По-скоро учителите поискаха съвсем справедливо да затворим кръга на ученическите игри, тъй като в индивидуалните спортове се провеждат първенства само до 5-и, 7-ми и 10-и клас. В 11 и 12 клас има шампионати само за колективните спортове. Това е една несправедливост спрямо тези ученици, които се състезават в индивидуалните спортове. Не може, когато най-голяма степен те могат да покажат своите възможности и да представляват училището си, да нямат състезания. Във времето ни се е отказвала финансова подкрепа за това, но сега министър Кралев се ангажира да поправи тази несправедливост към големите ученици, само помоли да не е веднага, тъй като трябва да предвиди необходимите разходи към бюджета.
Погледът на БАСУ обаче е насочен натам – ученическите игри да започват от първи клас, като 1-4 клас трябва да бъдат включени не със спортове, а с нещо от рода на „Бързи, смели, сръчни”, за да могат да се подготвят за съответния вид спорт за пети клас.


- Да прехвърлим топката на баскетболното поле. Като президент на БК „Левски” направихте чудеса от храброст, за да запазите женския отбор този сезон. Удовлетворена ли сте от това и въобще каква беше идеята на този проект?
- Гълтах змии, гущери и жабета, знаех, че ще ме плюят и ругаят за това, което направих, но аз съм доволна и, ако трябва, ще го направя отново. Не може такъв клуб като „Левски”, който е имал такива успехи в женския баскетбол в миналото, да остане без отбор! Не може президентите на БК „Левски” и на СК „Левски” Стоян Хранов да научават от вестника, че ще закриват женския отбор! Макар че може, защото се случи. В деня, в който излезе информацията – 7 януари, още следобед ни се обади една група бизнесмени, привърженици на клуба, която поиска да направим примерен бюджет и да видим какво може да се спаси. Трябваше да действаме бързо, защото на 9-и се затваряше трансферния прозорец.


Помолих някои от момичетата да останат, но те вече имаха разговори с други клубове. Тогава решихме, че ще търсим вариант да довършим сезона с девойки. Само че „Левски” няма толкова девойки и при разговор с президента на БФБ Георги Глушков решихме, че ще направим поне 80% от състава да е от наши баскетболистки, а останалите да са от националния отбор на България за девойки. Дойдоха 5 момичета от „Шампион 2006”, по едно от Русе и от „Септември”. Така събрахме 15 девойки и треньор - бившата състезателка на „Левски” и национален на девойките тогава Таня Гатева. 


Не ме интересуваше дали ще падаме с 50, 60, 70 точки. Ние дадохме шанс на тези момичета да играят повече време, защото те иначе нямаше как да видят терен при жените от чужденки и други класни баскетболистки. А и по този начин запазихме отбора. Тези момичета в края на краищата израснаха спортно-технически. Дори последно като си говорихме при приключването на сезона, те ми казаха: „Г-жо, ние трябва да благодарим на вас, а не вие – на нас!”.



Трябва да благодаря и на двамата треньори Таня Гатева и Едуард Вълчев за работата и чудесния колектив, който изпълни задачата си. Да, останахме последни, но участвахме в първите срещи и на Купа България. Така че аз съм доволна, че дадохме шанс на тези млади момичета, което ще се отрази и на участието им в различните национални отбори през лятото.



- Какво ще е бъдещето на клуба догодина?
- Знаете, че „Левски” няма спонсор и са много важни предстоящите разговори, които ще водим в тази връзка. Оттам ще зависи и нашият апетит, но поне знаем, че имаме девойки.



- Ще можете ли да разчитате на същата подкрепа от останалите клубове за попълненията?
- Мисля, че да, защото е те останаха доволни от експеримента. Тежко беше, но всички сме доволни. Смятам, че за догодина ще имам повече време да направя по-добра организация. С тренировки, осигурени на няколко места, а не както беше сега - по училищни салони. Ние кандидатстваме и по проект за финансиране от ММС и се  надявам да разполагаме с повече средства.



- Ще има ли някакви финансови стимули за тези момичета, които спасиха сезона на женския „Левски”?
- Поехме ангажимента да им осигурим стипендии. Трудът им няма да остане безплатен.



- А има ли някаква яснота около бъдещето на мъжкия отбор?
- Не зная и не бих желала да коментирам тази тема.