Вчера в се изиграха мачовете от първия ден от втората фаза на Световните ученически игри в Кипър. Според регламента отборите, заели първите места в шестте групи, са разделени на нови две групи по 3 отбора, по същия начин са оформени групите и за отборите, заели съответно вторите, третите и четвъртите места.


При момичетата отборът на ПМГ "Акад. проф. д-р Асен Златаров" е в предварителната група с Белгия и Ирландия. Нашите момичета вчера загубиха от Белгия с 49-56, а белгийките паднаха от Ирландия с 63-74. Днес момичетата от гимназията в Ботевград играят срещу Ирландия. При успех ще срещнат втория от другата група на четвъртите отбори в предварителната група - Гърция, Индия и Швеция, а при неуспех -  последния в тази група. Резултатите в нея от вчера: Индия - Гърция 77-51 и Гърция - Швеция 90-27.


Момчетата на ПГ по КТС, които станаха трети в предварителната група след една победа и две загуби,  играят за разпределение на местата от 13 до 18-то. В първи яси мач от новата група те победиха вчера Косово с 95-46. Днес ще срещнат Хърватия, която вчера също се наложи над Косово със 79-73. И при успех ще играят за 13-тото място, най-вероятно с тима на Израел.


При момчетата единият финалист е известен. Това е Словения, който спечели вчера и двата си мача в новата група - над Франция с 67-49 и над Финландия със 77-76. Другият финалист ще бъде определен днес. Вчера Турция победи Сърбия с 85-51, а сърбите се наложиха над Унгария с 89-59.


 Ясен е и единият финалист за шампионската титла при момичетата - Сърбия. Вчера сръбкините спечелиха и двете си срещи - с Хърватия 53-43 и Унгария 77-69. Днес ще бъде определен другият финалист в директен мач между Германия и Турция. И двата отбора вчера спечелиха срещу Франция - германките с 50-48, а туркините  със 75-65.