Блажено отпуснат в разкошната обстановка на един от кабинетите си в общината и самодоволно потънал в медийния комфорт, който си осигурява в предаването „Часът на общината”, кметът Георги Георгиев най-сетне призна, че пенсионерите в Община Ботевград се возят безплатно благодарение на държавната субсидия за транспорт.


„Общинската администрация използва средства, предоставени от държавата и вози пенсионерите. Такива средства са предоставени във всички общини. 265 общини в България получават такива средства. Същите тези пари ние ги получаваме от държавата и с тези пари ние си возим ученици, еди-какви си ..., за които са предназначени, включително и пенсионери. ”, призна  Георгиев.


Преди да направи това признание, на срещите си с жители на населените места, кметът не пропускаше да подчертае дебело, че именно негова е заслугата възрастните хора в общината да ползват безплатен автобусен превоз. Пресен пример е срещата му с жители на Скравена, която се проведе на 17 февруари в пенсионерския клуб на селото. Там той се обърна към пенсионерите с думите : „Ще продължавате да се возите безплатно поне до 6-ти ноември, защото тогава изтича мандатът.”. След това побърза да успокои аудиторията, като изрази надежда, че и след тази дата те ще имат възможност да се возят безплатно. И напълно основателно, защото държавата ще продължи да отпуска целеви средства за транспорт, независимо кой ще бъде кмет на общината след местните избори през октомври т.г.


Два месеца след тази среща Георги Георгиев бе принуден да потвърди, че разходите за транспорт на пенсионерите се покриват от държавата. Признанието на кмета дойде, след като в предаването „Още по темата” съветникът Иван Гавалюгов изнесе данни, предоставени му от Министерството на финансите, според които през миналата година общината е получила целеви средства, чрез държавния бюджет, които са в размер на 237 121 лева за покриване на разходите за транспорт на ученици, пенсионери и други. „В тази сума влиза субсидия за нерентабилни автобусни линии до населени места в планински райони. Такива в нашата община са селата Боженица, Врачеш, Елов дол, Краево и Рашково”, обясни Иван Гавалюгов. Той съобщи още, че тази година предвидената субсидия за покриване на разходи за транспорт възлиза на 272 123 лева. Сумата се превежда на тримесечие по сметка на общината


„Тези средства са напълно достатъчни да покрият безплатните карти на пенсионерите”, каза съветникът.  Той изрази недоумение, че в същото време в бюджета на общината са заложени 100 000 лева за безплатен превоз на ученици и пенсионери. „Много исках г-н Георгиев да присъства тук, за да отговори на мен и гражданите на Община Ботевград това допълнителни средства ли са, или е поредният прах в очите на хората, че такива се отпускат от общината, и то най-вече благодарение на неговото добро отношение към пенсионерите”, заяви Иван Гавалюгов.


Георгиев не пожела да участва в диспута и да отговаря пряко на този и други неудобни въпроси на съветниците Иван Гавалюгов, Филип Филипов, Христо Якимов и Цветан Цолов. Както обикновено, кметът предпочете самостоятелна изява в предаването „Часът на общината”, където не съществува опасност яркото му екранно присъствие да бъде засенчено от друг участник. Та от тази трибуна той се впусна в неясни обяснения по въпроса за заложените 100 хиляди лева в социалната програма на общината за тази година.


„Ами ако държавата, примерно, нещо закРЪши финансово и се наруши ритъмът на доставка на тези средства. Тогава какво ще правим?  За да не спрем тази социално услуга за нашите пенсионери, ще започнем да харчим от тези 100 хиляди лева, които в общинския бюджет са заложени от собствени средства”, изцепи се градоначалникът в опит да се измъкне от неудобната ситуация, в която попадна след разкритието, че именно държавата покрива разходите за транспорт на пенсионерите в общината.


Опасенията на градоначалника, че държавата може да „заКръши” са напълно безпочвени, тъй като през последните няколко години тя редовно е превеждала в общинския бюджет целевите средства, отредени за покриване на транспортни разходи.