Преди близо две седмици bTV постави редица въпроси, свързани със спорни решения на местната управа. Сред тях бяха обявени от Сметната палата злоупотреби за над 1,3 млн. лева. Това са европейски средства, платени за извозване на скални и земни маси, добити от изкопни работи при изграждане на депото, на разстояние 10 километра, а всъщност реалното разстояние, на което са били извозени, е около 500 метра от входа на самото депо. Кметът Георги Георгиев обаче продължава да твърди, че всъщност нередност няма. В днешното предаване „Тази сутрин”, в което Георгиев гостува по собствено желание, за пореден път той отхвърли констатацията на Сметната палата, че община Ботевград е изплатила за извозване на земните маси 1,339 млн. лв. над действителната стойност, което представлява щета за бюджета на проекта, финансиран с европейски средства. За да прозвучи по-убедително, Георги Георгиев дори си послужи с фразата: „Една лъжа, когато я повториш сто пъти, ония, пред които я казваш, вече започват да вярват, че това е истината”. Опитът му да „блесне” като познавач на български народни умотворения претърпя пълен провал. В случая Георги Георгиев не перифразира българска народна поговорка, както самият той посочи, а изказване, което се приписва на министъра на пропагандата и информацията по време на Нацистка Германия - Паул Йозеф Гьобелс


В предаването Георгиев обяви, че в докладите на Сметната палата и на Агенцията за държавен и финансов контрол не съществуват твърдения като нанесена щета, вреда или злоупотреба с бюджета. Посочената сума от СП той обясни така: „Вероятно четете предварителния доклад. Общината има право да го оспорва, направили сме го и това е отпаднало”. Той обаче пропусна да спомене, че често използваната дума в доклада на Сметната палата е „закононарушение”. А дали в конкретния случай има нанесена щета, вреда или злоупотреба – по този въпрос ще трябва да се произнесе Прокуратурата. А тя бе сезирана от група общински съветници както за конкретните данни и констатациите в доклада на одиторския екип, извършил проверка на дейностите, свързани с регионалното депо, така и за тяхната липса от окончателния одитен доклад.


Георги Георгиев отрече и констатация на Сметната палата, която показва, че по негово разпореждане е унищожено звено „Вътрешен одит” при общината. Според кмета назначаването на стажант-одитор, без необходимите компетенции и права да осъществява контрол и да полага подписа си под докладите от извършените проверки, въобще не е довело до блокиране дейността на общината. За да защити тезата си и да опровергае думите на председателя на Сметната палата, Георгиев посочи, че Общинският съвет редовно е приемал докладите на стажант-одитора. Но и по този въпрос удобно пропусна да спомене, че на едно от предишните заседания на местния парламент внесените доклади от извършените проверки бяха подкрепени с гласовете на неговите съветници. Също по думи на Георги Георгиев, това, че на длъжността „стажант-одитор” е назначен синът на настоящия управител на ВиК – "не е от толкова голямо значение"  Оттук обаче възниква следното питане: Как стажант-одиторът ще проверява фирмата, ръководена от баща му? Не е ли това конфликт на интереси? 




Друг акцент от дейността на кмета и семейството му е купуване на имоти на територията на общината на "изгодна" цена. В един от тях – инвестиция за практиката на дъщерята на кмета – бъдещ архитект, Георгиев дарил 170 000 лева. Той и съпругата му теглили ипотечни заеми в размер 425 000 лева, за да си го позволят. Иначе кметът разполага с месечно чисто възнаграждение от 2800 лева. На въпроса на водещия Антон Хекимян - колко от него отиват за погасяване на задължението, Георгиев отвърна, че всеки месец той внася по 900 лева в банка. Това е поредната небивалица, излязла от устата на градоначалника. Защото едва ли има банка в страната, която да отпусне кредит в такъв размер на човек, надхвърлил 60-те, чийто единствен доход е месечната заплата. Излиза, че на Георги Георгиев ще са му необходими 40 години, за да погаси само главницата по заема, който твърди, че е изтеглил.


Кметът избяга и от отговора на въпроса защо общината не е провеждала процедури по Закона за обществените поръчки, а е пристъпвала към пряко договаряне с определени фирми, като за целта е разделяла една обществена поръчка на части, така че стойността й да падне под 60 000 лева без ДДС. Той отново прехвърли отговорността на Общинския съвет, като заяви, че всеки похарчен лев от общината е по негово решение. Георгиев обаче, умишлено или не, пропусна да отбележи, че има мнозинство в местния парламент, което дава зелена светлина на всяко негово предложение, дори то да е незаконосъобразно.  


Колко струва асфалтирането на пътя до имението му в Новачене? – този въпрос също бе поставен на кмета Георги Георгиев. В отговор той заяви, че е платил 9000 лева за асфалта на отсечката от 125 метра, която води до входа на неговия имот. Георгиев обаче не можа отговори колко струва на общината асфалтирането на общинския път до тази отсечка. Кметът не даде ясен отговор и на въпрос, свързан с изградения трафопост в непосредствена близост до имението му. Съоръжението струва 50 000 лева на общината. То захранва с ток имота на градоначалника и уличното осветление по целия път до него. 


Според Георги Георгиев в района има поне 200 имота, макар че на кадрите, заснети от bTV, се виждат само няколко къщи и фургон с кошери.


Да припомни, че за изграждането на канализация и осветление до кметското имение също плати общината. Но в предването не стана дума за тези разходи.