Вчера се навършиха 70 години от победата над хитлерофашизма. Тази дата беше отбелязана по подобаващ се начин и в Етрополе.
В 16:00 часа в кафе „Маргарита” се събраха живеещите в Етрополе руски граждани, преподаватели  по руски език и приятели на руския народ, език и култура, ветерани от войната.
Срещата беше организирана от Сдружението за приятелство с народите на Русия и ОНД. Такива срещи са провеждани, с 8-годишно прекъсване, през годините от създаването на Сдружението през 1997 година. Вчера те бяха възобновени отново.
Както каза Мила Манчева при откриването, форматът на срещите не се е променил през годините. Тази година е по-особен поводът, 70 годишнината от победата над хитлерофашизма и краят на Втората световна война.
„Убедена съм, каза още тя, че наш дълг, на днешното поколение, е да благодарим на тези, които извоюваха свободата и ни подариха днешното мирно небе.
България, макар и участник само в последната фаза на войната, има изключителна роля за постигане на победата…това струва, обаче, на нашата страна скъпи жертви. Около 35 000 българи са дали живота си във войната.”
В знак на признателност към ветераните от Втората световна война, Сдружението е удостоило с Поздравителен адрес живи ветерани. На срещата беше връчен този на Николай Дочев. На останалите ще стане при подходящи случаи.
Срещата продължи до началото на тържествата по повод годишнината, които бяха организирани на централния площад в Етрополе и в големия салон на читалището.