Собственикът на строителната фирма, който е участвал в ремонта на кметския басейн в Зелин, Атанас Манев, направи сензационни разкрития пред новия брой на вестник "Ботевградски Вести".

"През месец юни 2007 година моята фирма направи ремонт на басейна на вилата на кмета Георги Георгиев в Зелин. За работата ни обаче ни плати общинска фирма, която е на негово подчинение, а ние се подписахме, че сме строили обществени чешми. Така по документи бяхме наети да строим чешми, но на практика ремонтирахме кметската вила. Платиха ни около 750 лева, но ако работеше друга фирма, трябваше да плати за тази работа поне 3000 лева. Само плочките, които сме сложили, са над 50 квадратни метра, отделно сме разбивали и правили наново целия басейн", разкрива Атанас Манев пред вестника.

Строителят продължава разказа си - "През 2005г. работих на строежа на къщата на общинския кмет Георги Георгиев в Новачене. Тогава бях наемен работник към фирма "Микра" - Ботевград. Работихме по 12 часа на ден и само за 2 месеца и половина направихме къщата. Парите ни плащаха от фирма "Микра". Обещали ни бяха, че ще ни плащат по 30 лева надница, но ни плащаха по 15. Тъй като бяхме наемни работници, ние не можехме да защитим правата си. На строежа работихме четири човека, наети от фирма "Микра", още трима от ВиК и от фирма "Баджанаците" - трима човека. Общо 12-13 души. Всички разходи - по превоз и т.н. - поемаха фирмите. Само грубият строеж на къщата струва 40 000 лева, но там има такива изпълнения вътре - теракот, басейн, барбекюта и прочие, които са много скъпи. Само външната облицовка на къщата струва 10 000 лв."

Атанас Манев от няколко месеца е регистрирал своя фирма като едноличен търговец. Той е участвал в редица общински строежи, като най-големият от тях е младежката база в Боженица. Според Манев сградата е направена без твърд план, като той е бил променян многократно заради прищевките на кмета. Манев твърди, че е имало случаи, в които са го карали да се подписва на празни листове и празни фактури. Ако не го направел му казвали, че няма да му дадат пари авансови, за да се разплати с работниците.

"За четири години откакто работя на обекти в община Ботевград, нито един път не съм видял да се обявява истински търг и да се даде обект, но не под масата. Всичко се дава на "Микра", Иван Донов и "Баджанаците". Мисля, че тази управа просто се е забравила. За да се прикрият кражбите на парите от строителство ни карат да правим граждански договори с общински фирми. Аз имам 12 човека работници, всеки има граждански договор на стойност 2900 лв., за да се покрият парите, изписани за канализации, шахти и т.н. Една тръба, ако я поставиш струва 3.50 лв на метър. Ние работим на 1.50 лв, а се подписваме на 3.50, тези пари просто изчезват, това е схемата, по която се крадат пари от строителството на общински обекти", завърша Атанас Манев.

Междувременно стана ясно, че броят на "Ботевградски Вести", в който са направени сензационните разкрития, се изкупува масово, за да на разберат гражданите за схемите на кмета Георги Георгиев.