Това стана ясно на вчерашното извънредно заседание на местния парламент, когато на дневен ред бе докладната, с която общината отново поиска съгласието на съветниците да изтегли кредит – овърдрафт, за финансиране на текущи разходи  по проекта за изграждане на градската пречиствателна станция за отпадни води. Този път краткосрочен, в размер на 1 100 000 лева.


Предложението предизвика много въпроси от страна на опозицията. Общинският съветник Цветан Миньовски попита дали е редно да бъде изтеглен заем няколко месеца преди изборите. В отговор изпълняващият длъжността на кмет на Община Ботевград – Красимир Андреев заяви, че са спазени всички нормативни разпоредби. „Няма никакъв проблем, става дума за краткосрочен общински дълг”, подчерта той.


Последва изказване на Филип Филипов, който бе категоричен, че ще гласува против предложението за ползване на кредит. „На община Ботевград е наложена финансова корекция. След като Общинският съвет вече гласува веднъж да бъде изтеглен заем, но такъв не беше отпуснат, моето виждане е, че не трябва отново да се взима такова решение”, обоснова се той. В подкрепа на думите си съветникът показа на колегите си от управляващото мнозинство решение на Административен съд – София област от 11 май 2015 год., което отменя решението на Общински съвет - Ботевград за поемане на дългосрочен общински дълг от 3 500 000 лева. В мотивите на правораздавателния орган се казва: „Решението е взето в нарушение на изискванията за прозрачност, не са били налице законови основания за провеждане на закрито заседание на Общинския съвет, още повече процедурата по специален закон за общинския дълг предвижда прозрачност при вземане на решението.”.
„Това незаконосъобразно решение е подкрепено от Вас, колеги от управляващото мнозинство”, припомни им съветникът.


Цеца Христова също каза, че предложението да бъде изтеглен заем не трябва да бъде подкрепено. „Да теглим заем за довършване на пречиствателната станция, а в същото време улиците в Зелин стоят разкопани, върху шахтите са поставени циментови капаци, а не трябва да са такива”, допълни тя.


Иван Гавалюгов обясни защо той няма да подкрепи предложението за заем. „Считам, че е крайно време общинската администрация да се отнася коректно към нас – общинските съветници. В крайна сметка сме органът, който определя местната политика и разпределя и управлява общинските средства и активи. В момента ни представяте една много плоска информация”, заяви съветникът и попита: „На какъв етап е изпълнен този проект? Колко точно средства са необходими? Обсъждана ли е възможност да се направи някаква корекция на сключения вече договор между общината и фирмата-изпълнител, която да намали стойността на проекта, но той да бъде изпълнен по същество в срок – до края на октомври месец, така че да не загубим средствата, с които Управляващият орган е финансирал този проект?”.


„Осъзнавам необходимостта от това да бъде изтеглен кредит, но не съм съгласен с начина, по който се предлага. Кой от общинската администрация потърси отговорност на хората, които са виновни за това да ни бъде наложена тази санкция. Значи много лесно община Ботевград е санкционирана, явно основателно, с 3 600 000 лева, но няма виновно. Сега населението на Ботевград трябва да компенсира грешката – съзнателна или не, на някой общински чиновник, а бих казал, че грешката е персонифицирана в Комисията, която е извършила подбор на изпълнителя. Председател на тази комисия е наш колега – общински съветник. Главната вина и отговорност носи кметът Георги Георгиев. Аз категорично отказвам да подкрепя докладна, в която се предлага няколко месеца преди края на мандата на Общински съвет – Ботевград и на тази общинска администрация да теглим такъв кредит, и то от лице пряко виновно за наложените санкции. Бих подкрепил тази докладна само ако Георги Георгиев си подаде оставката. Считам, че е изключително некоректно и признак на паническа страхливост от страна на кмета Георги Георгиев да остави, както напоследък доста често го прави, отговорността за прокарването на едно такова решение на своя заместник, в случая Красимир Андреев. Беше редно г-н Георгиев, вместо да грее от ефира на местните телевизии, да си беше прекъснал отпуската и да се изправи днес пред нас, за да ни убеди в необходимостта на едно такова решение”, каза още Иван Гавалюгов. Той посочи още две причина поради които няма да подкрепи докладната – високата лихва от 6,5 на сто, която допълнително ще ощети общинския бюджет, и сключването на договор с конкретна банка без да е проведена процедура по възлагане на обществена поръчка.


Христо Якимов припомни, че в точка 11 от решението за приемане на общинския бюджет се казва, че общината през годината поема дълг максимум до 3 000 000 лева. „Вече имаме едно решение за 3 600 000 лв., а сега искате още 1 100 000 лв. Или трябва да си променим решението за бюджета, и тогава вече да внасяме подобни предложения, или просто няма смисъл да гласуваме днес”, допълни той.


В отговора на въпрос на Иван Гавалюгов, Красимир Андреев съобщи, че пречиствателната станция за отпадни е готова на 85 на сто. Той поясни, че не е ръководител на проекта. Андреев посочи, че в случая няма нарушение на процедурата за избор на банката, от която общината ще ползва кредит. С това обсъждането приключи. Предложението да бъде изтеглен банков кредит подкрепиха 16 съветници, а 8 гласуваха „против”.