Уважаеми госпожи и господа – директори на учебно-възпитателни заведения, учители, възпитатели и педагогически специалисти, дейци на образованието и културата,
Скъпи ученици,



С дълбоко уважение и почит Ви поздравявам с най-светлия празник на българската духовност – 24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост
       
Днешният ден е не просто национален празник. 24–ти май е денят, в който всеки българин може да вдигне гордо глава и да каже на света, че е потомък на нация, заемаща стратегическо място в историята на Европа. 24-ти май е символ на достойнство, защото на този ден честваме азбуката, която сме дали на света, и която е достатъчна причина всички ние да имаме национално самочувствие и културна независимост. 24-ти май е и традиция, обединявала народа ни години наред, доказваща, че именно културата и просветата пазят устоите на единството и ценностите, които ни правят богати.



Днес всички ние отдаваме заслужена почит на създателите на това богатство - Светите братя Кирил и Методий. Благодарение на делото им, на днешния ден тържествува и духовността, именно, защото ненадминатите български културни дейци, преподаватели и учени са хората, които по примера на Светите братя, поддържат огъня на просвещението жив в поколения наред, и които ни дават национална идентичност и облик в съвременния свят.



Уважаеми педагози,
Продължавайте все така всеотдайно, с достойнство и последователност, да водите своите ученици в света на познанието, предавайки им уроците на живота, защото съвремието ни изисква освен любовта към младите хора и професията, да дадем отговори на всички въпроси и предизвикателства, които времето поставя пред обществото, учителството и младото поколение. Днес всички Вие заслужавате нашата дълбока почит към огромните усилия и обич, с които раздавате себе си, за да изградите бъдеще за България от достойни и добре подготвени за живота млади хора. Нека успехите на Вашите възпитаници Ви носят лично удовлетворение и радост и продължават да осмислят Вашия живот! 
И нека не забравяме думите на индийския педагог и философ Тагор:
„Духът на ученика се пали с духа на учителя,
тъй като огънят се пали само с огън!”



Скъпи ученици,



На този единствен, най-български празник, Ви пожелавам да успеете да видите през Вашите очи доброто, красивото и възвишеното, да оцените житейските уроци, които получавате в училище, за да можете да ги предадете на тези след Вас. Бъдете здрави и упорити, учете с желание, оптимизъм и воля, бъдете уверени и носете самочувствието на достойни личности и граждани на България, като част от обединена Европа!



Уважаеми дейци на културата и читалищни деятели,
Възхищавам се на енергията и всеотдайността, с която творите, съхранявате традиционните ни културни ценности и ги предавате на всяко следващо поколение. Като Ви поздравявам с празника, Ви желая все по-големи успехи в преследването на Вашите художествени идеи, в създаването на Вашия собствен художествен свят. Разпространявайте и съхранявайте стремежа на човека към изкуството! Бъдете все така достойни посланици на богатата ни култура и изкуство по света, благодарение на които България продължава да утвърждава заслужените си позиции сред най-ярките и ценни богатства на световното културно и историческо наследство!



Приемете моите най-сърдечни благопожелания за здраве, благоденствие и творческо дълголетие!



Честит празник!



РОСИЦА ИВАНОВА
Областен управител                                          
на Софийска област
 
София, 24 май 2015 г.