Празничното тържество на днешния 24т-и май започна с изпълнения на Младежката духова музика, която прикани в 10:00 часа преди обяд етрополци да отбележат най-българския празник.
След това в 10:30 часа учениците от СОУ"Хр.Ясенов" и ОУ"Хр.Ботев"гр.Етрополе се срещнаха на Централния площад с потрети на видни просветители и знамената на своите училища.
 В 11:00 часа започна тържественият концерт. В препълнената зала на Големия салон на НЧ „Тодор Пеев-1871”  дойдоха ученици от училищата в града и селата, учители, директори на училищата, дейци на културата.
В приветственото си слово Венета Гергова-заместник-кмет на Общината припомни величавото дело на двамата братя Кирил и Методий, ролята на дейците на просветата и културата, на българските възрожденци в страната и в Етрополска община за запазване на българщината и на народа ни като разпространител на писменото слово сред славянските народи. 
В концерта взеха участие  ученици от СОУ"Хр.Ясенов" и ОУ"Хр.Ботев" гр.Етрополе, самодейните колективи при НЧ"Тодор Пеев-1871" Вокална група "Звездица" с ръководител Диляна Гоцева, ВГ"Ретротон" с ръководител Виолета Цолова, Трио"Романтика" с ръководител Боян Шаранов, ВГ"Оренда" с ръководител Петя Цекова, ТТ"Михаил Пенчев" и ТА"Балканска младост" с ръководител Калинка Пушкарова.
В края на концерта и беше поднесена красива кошница с цветя от името на инж.Богомил Георгиев-кмет на Община Етрополе и Христо Андреев-председател на Общински съвет-Етрополе.  
Честит празник, дейци на просветата и културата!