Исторически сведения


Женевската декларация за правата на детето
Денят на детето е един от най-старите международни празници. Още през 1924 г. Обществото на народите (ОН) приема за първи път, така наречената Женевска декларация за правата на детето.
Главният факт, на който се обръща внимание е, че детето, поради физическата си и умствена незрялост, се нуждае от специални гаранции, грижи и специална правна защита както преди, така и след раждането си.


Декларацията гласи още:
Човечеството трябва да даде на детето всичко най-добро, което има, вън от всякакви съображения за раса, народност и вяра:
1.Детето трябва да бъде поставено в положение да се развива правилно - телесно и душевно.
2.Гладното дете трябва да бъде нахранено, болното дете да бъде лекувано, недоразвитите деца трябва да бъдат насърчени, заблудените деца трябва да бъдат вразумени, сираците и изоставените трябва да бъдат подпомогнати и прибрани.
3.Детето трябва първо да получава помощ във време на беда.
4.Детето трябва да бъде подготвено да изкарва прехраната си и трябва да бъде защитено от всяко изкористяване.
5.Детето трябва да бъде възпитавано в съзнание, че най-добрите си качества то трябва да употреби в услуга на своите братя.


Световната конференция за благосъстоянието на децата
През август на следващата година - 1925 г., в Женева, Швейцария, се провежда първата „Световна конференция за благосъстоянието на децата“, на която присъстват представители на 54 страни, които приемат и подписват Женевската декларация, както и официално определят датата 1-ви юни за Международен ден на детето.


Първи юни
Датата 1 юни е избрана и поради факта, че именно на този ден същата година тогавашният генерален консул на Китай в Сан Франциско събира десетки сираци и организира за тях празненство по случай традиционния китайски фестивал „Лодката на дракона“.
В международен мащаб Денят на детето е отбелязан за първи път официално през 1950 г. в 51 страни, сред които и България. Това се случва след като през ноември 1949 г., в Москва, с решение на Съвета на Международната демократична федерация на жените, се учредява датата 1 юни като Международен ден за защита на децата.
Празникът се отбелязва в памет на всички деца загинали през Втората световна война. Макар десетилетия наред да се празнува предимно в държавите с комунистически режим, политическа окраска му е придавана твърде рядко. Това е основната причина да бъде съхранен дори в страните, преминали към демократична система на управление.


Кой празнува Деня на детето на Първи юни?
Днес Първи юни като Международен ден на детето се празнува в над 40 държави по света. Такива са: Азербайджан, Албания, Ангола, Армения, Беларус, Бенин, Босна и Херцеговина, България, Виетнам, Гвинея-Бисау, Грузия, Еритрея, Естония, Етиопия, Източен Тимор, Йемен, Кабо Верде, Казахстан, Камбоджа, Киргизстан, Китай, Куба, Лаос, Латвия, Литва, Македония, Макао, Мозамбик, Молдова, Монголия, Полша, Португалия, Румъния, Русия, Северна Корея, Словакия, Словения, Сърбия, Таджикистан, Танзания, Туркменистан, Узбекистан, Уругвай, Хърватска, Черна гора, Чехия;


Много държави, обаче, празнуват на различни дати.


В Етрополе:


Припомняме, че по повод Международния ден на детето, днес в големия салон на читалището Етрополе от 11:00 часа се организира
ШОУ ПРОГРАМА
със специалното участие на илюзиониста „Весо шоу“, който ще представи най-новото от света на магията; забавният Теодор Георгиев /Теди/; и атрактивните клоун и клоунеса, които с песни, игри, скечове и много изненади ще ни пренесат в страната на чудесата.
Шоуто ще завърши с весела детскотека.
Честит празник, мили деца!