Един от най-запалените и бързо напредващи малки баскетболисти от школата на Балкан - Александър Гавалюгов, е на поредния си тренировъчен камп в чужбина. След като миналата година бе на подготовка в сръбския град Кладово в кампа на Саша Груич, тази седмица деветгодишният Сашко е участник в провеждащия се в Рига международен лагер за млади играчи, организиран от детско-юношеската школа на руския гранд ЦСКА Москва. И в Кладово, и в столицата на Латвия Александър Гавалюгов е единственият български участник.


Лагерът започна на 5 юни и ще продължи до 16-ти. Преди началото му бе извършено тестиране на всичките 58 участници на базата на физическите качества и най-вече на нивото на баскетболните умения. И въпреки невисокия му ръст и това, че е и най-малък на години, Сашко Гавалюгов попадна в групата на напредналите.


Всички участници получиха поименни комплекти баскетболна екипировка. Момчетата водят подготовка на три потока, като всеки поток е разделен на три групи от по 6 момчета. За десетте дни на кампа са предвидени 30 тренировки с 60 часа работа за повишаване на индивидуалното майсторство на участниците както в нападение, така и в защита. Дневната програма е много наситена: става се в 7 часа, след което има физзарядка и закуска, първата тренировка е от 10.30 до 14 ч. Следва обяд и почивка, както и теоретически занимания. Втората тренировка е от 16.30 до 19 ч., след което има вечеря. А след вечерята от 20.30 до 22 ч.се провеждат турнири 1х1, 2х2, 3х3, 5х5 и индивидуална работа. Всяка вечер от 22.15 до 22.30 се провежда общо събрание на играчи и треньори, в което се обобщават резултатите от деня.


Седемте треньора в кампа Jumpball са със сериозни визитки като треньори, а някои и като играчи. Сред тях са Иван Кучеров и Дмитрий Шацков, старши треньори в школата на ЦСКА Москва, първият с шест, вторият с девет шампионски титли от пъвенството на Русия при юношите; заслужилият треньор на Русия Анатолий Астахов и Елена Кучерова - майстор на спорта, европейски шампион начело на кадетките и петкратен шампион на Русия като играч.


Снимки: официален сайт на кампа