"Безплатният превоз" в понеделник и принудително отвеждане до Софийска окръжна прокуратура на кмета на Ботевград Г. Георгиев бе тема и на сутрешното предаване „Денят започва” по БНТ1.
В ефира на предаването говорителят на Окръжна прокуратура Нина Панчева съобщи, че болничният лист, който представил кметът на Ботевград бил незаконосъобразен.
 
„На този болничен лист, за който твърди Георгиев, е извършена експертна справка от Прокуратурата и от други медицински лица. Самият болничен лист е незаконосъобразен и в тази връзка продължава и ще бъде извършена проверка на лицето, което го е издало”, обясни прокурор Панчева.
 
Коментар по темата „Злоупотребява ли местната власт с обществените поръчки” направи Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.
 
„Тази бедност създава един особен тип икономики в малките населени места, в които семействата на кметовете или приятелите им са най-големите работодатели. В големите градове кметовете почти не повтарят мандатите, докато в малките населени места управниците карат по 4-5 мандата, и то кандидатирайки се от различни партии”, каза Безлов.
 
„Хората са успели да си консолидират властта и нямат конкуренти. Много е трудно този модел да бъде разбит. Понякога ми се струва, че единственият подход у нас е някаква външна намеса да спаси мястото”, завърши той.