До края на деня ще бъде направена проверка на язовир "Пача бара" край Габрово, в който в събота бе уловена пираня. Това съобщи за Дарик Христо Чантов от Ловно-рибарското дружество в града.

След консултации с ихтиолози е взето решение проверката за наличие на други живи пирани да се извърши чрез поставяното във водоема на примамка от прясно кърваво месо. Според специалистите това е най-добрият начин за привличане на хищниците.

Христо Чантов информира, че ловно-рибарското дружество ще сезира органите на реда за намирането на опасната риба, тъй като най-вероятно тя е била пусната във водоема от човек, който я е отглеждал. Чантов не изключи възможността да има и други пирани във водоема, тъй като рибата е стадна, а в аквариумите живее по двойки.

"Още веднъж искам да успокоя хората, че дори и сега да не намерим рибата, тя няма да издържи през зимата. Със сигурност не може да се говори за популация", каза още той. Пиранята е била уловена в язовир „Пача бара" от Александър Алексиев от София, който гостувал през почивните дни на семейство в село Гарвани. Екземплярът е мъжки, с тегло 340 грама и дължина 28 сантиметра. Естествената среда на този вид риба са водоемите на Южна и Централна Америка.