Мозъкът на хомосексуалистите има различна структура и функционира по различен начин от мозъка на хетеросексуалните индивиди, твърдят шведски изследователи в статия, публикувана в списанието на Академията на науките на САЩ.

Учените Иванка Савич и Пер Линдстрьом от института „Каролинска” в Стокхолм са стигнали до този извод, след като наблюдавали структурата и функционирането на мозъците на 90 души с различна сексуална ориентация от двата пола. Преди две години същият екип доказа, че двете категории хора възприемат по различен начин миризмите. С новите си изследвания Савич и Линдстрьом са установили, че при мъжете дясното полукълбо на мозъка е по-голяма от лявото, а при жените двете са еднакви.

Първата асиметрия се наблюдава и при лесбийките, но не и при хомосексуалистите мъже, у които двете полукълба са еднакви. Освен това изследвания със скенер чрез излъчване на позитрони са доказали различия и в начина на функциониране на мозъка при хомосексуалистите и хетеросексуалните, пише БГНЕС. По един начин действа мозъкът у хетеросексуалните жени и хомосексуалистите мъже, а по-друг начин – у лесбийките и хетеросексуалните мъже.