Днес имен ден празнуват: Петър, Петрана, Петя, Павел, Павлин, Павлина, Пoлина, Пенка, Пенчо, Камен


На днешния ден, 29 юни, православната църква почита едновременно паметта на великите апостоли Петър и Павел, ученици на Христос.


Най-важните обстоятелства от техния живот са описани в книгата "Деяния на апостолите" (Нов завет), а за апостол Петър четем и в евангелията. Петър се наричал отначало Симон и бил син на рибар от Витсаида Галилейска. Брат му Андрей пръв станал ученик на Христос и довел Симон при Исус.


Спасителят го нарекъл "Кифа" (на еврейски) или Петър (на гръцки), което значи "камък".


Името на апостол Петър се споменава постоянно в Евангелието.


Tой бил един от любимите ученици на Христос. Когато повели Исус на съд, само Петър и един от учениците вървели след него.


В двора на първосвещеника обаче, обхванат от малодушие, той три пъти се отрекъл от Христа. Когато пропял петелът, той си спомнил предсказанието на Спасителя: „Казвам ти, Петре, не ще пропее днес петел, преди ти три пъти да се отречеш, че Ме познаваш. (Лука 22:31-34)”, и горко се разкаял.


Празникът в чест на светците Петър и Павел е и за предпазване от огън, пожар, гръмотевица и град. В някои краища Павловден се празнува отделно на 30 юни и се нарича Пальовден (от глагола паля).


В народния календар Петровден се предшества от Петровите заговезни, които започват с първата седмица след Петдесетница.


В този ден завършва постът и се отговява с младо петровско пиле. Празникът съвпада с времето на жътвата и на него се работи, обикновено през първата половина на деня.


В някои райони на Петровден се правят сборове. Месят се обредни хлябове и се ядат ранни ябълки петровки. На някои места те се раздават като помен за умрели деца.


И тук, както в по-голямата част на народния ни календар, в рамките на християнското честване на първоапостолите са вмъкнати ритуални действия с атропеен характер. Преди всичко това е жертвоприношението на петел, а известно е, че още в древните митологии птицата е знак на висшето, небесното. Петелът например е соларен знак: той, както и слънцето, отмерва времето и е символ на възкресението.


Жертвоприношението му се свързва със запалването на огъня и съответно – с омилостивяването на силите, които изгарят природата. Така свързаният с живота и смъртта петел символизира плодородието и продуктивността; затова често той е жертва и в сватбените обреди, която ще осигури плодовитостта на брака. В Новия завет петелът става знак на разкаянието на Петър.


В представите на българския народ двамата апостоли се възприемат като братя, от които Петър е по-младият.


Някъде се смятат и за близнаци. В иконографията Свети Петър се изобразява като старец в бели одежди, който държи ключовете на райските порти и определя коя душа е праведна и коя не е.


Чeстит  имен ден на всички с името Петър, Петрана, Петя, Павел, Павлин, Павлина, Пoлина, Пенка, Пенчо, Камен


Днес Етрополе също има своя празник.


Програмата за деня включва:
08:30 часа - Тържествена света литургия в Църквата „Св. Архангел Михаил"
10:00 часа - Цветан Тацов представя дигиталния вариант на „Родова книга на градъ Етрополе" в Многофункционалната зала при НЧ„Т. Пеев-1871"
18:30 часа - Откриване на обекти по 3 проекта: Проект „Интегриран инвестиционен проект във водния сектор на град Етрополе", проект „Рехабилитация на вътрешна водопроводна мрежа в с. Рибарица и с. Бойковец - главни клонове и рехабилитация на общинскипътища с. Малки Искър - с.Лопян и гр. Етрополе - с. Бойковец" и проект „Рехабилитация на вътрешна водопроводна мрежа в с. Лопян - главни клонове и рехабилитация на общински пътища с. Малки Искър - с. Брусен и с. Ямна - с. Лопян"при кръстовището на бул. „Руски" и ул. „9-ти септември"
19:00 часа - Панихида при Паметника на загиналите във войните етрополци
19:15 часа - Поднасяне цветя и венци пред Паметника на загиналите във войните етрополци
19:30 часа - Приветствие на Кмета на община Етрополе на Централен площад
19:40 часа - Празничен концерт, с участието на изпълнители от Националната гвардейска част на Централен площад
21:30 часа - ШОУ спектакъл „Искри" на Централен площад
22:00 часа - Илюминации