От няколко дни на официалния сайт на община Ботевград е публикуван документ, показващ получените от кмета Георги Георгиев банкови кредити и заеми от физически лица през последните няколко години. Съгласно закона, тази декларация по чл.12 ал.3 от Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси се изготвя от кметовете в седемдневен срок от възникване на задължението и се подава в постоянната комисия към Общинския съвет, която от своя страна я публикува на интернет страницата на общината. Дали навреме Георгиев е подал тази декларация - само може да предполагаме, но че публикуването и в електронния й вариант е закъсняло с няколко години е факт. Документът, качен на общинския сайт www.botevgrad.org, е създаден на 29.06.2015 г. А в него се съдържат промени в материалното състояние на ботевградския кмет, датиращи още от 2012 г. Защо едва сега се появява този документ - не става ясно, но  добре запознати с общинската „кухня“ свързаха спешното изготвяне и публикуване на тази декларация с течащите прокурорски проверки на съответствието между доходите и имотното състояние на Георги Георгиев и неговото семейство. 


Ако закъснялото публикуване на кметската декларация за получените от него кредити наивно можем да приемем, че се дължи на неволен пропуск в работата на постоянната комисия за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси към ОбС Ботевград, то сериозно недоумение буди фактът, че въпросните членове на комисията не са констатирали и не са сигнализирали за наличието на фрапиращ конфликт на интереси, който дори не добре запознати със закона биха биха установили от пръв поглед. Съмнения за недопустимо преплитане на интереси бързо се пораждат, прочитайки въпросната декларация, в която като най-голям заемодател на Георги Цветанов Георгиев фигурира адвокат Цено Митков Цеков, който през пролетта на 2012-та година предоставя заем от цели 100 хиляди евро на ботевградския кмет. Същевременно обаче адв. Цено Митков Цеков представлява Община Ботевград в редица съдебни дела, по които получава доста добри хонорари , благодарение на своя заемополучател. По предложение на Георги Георгиев ОбС приема решения, с които именно на адвокат Цеков са изплатени суми за адвокатски хонорари, надвишаващи 10 хиляди лева.


Някои от известните примери за служебните взаимоотношения между кмета Георгиев и Цено Цеков показват, че името на адвоката стои под исковата молба на общината срещу фирма „Травъл Медиа Груп”, за което Георгиев предложи,  а мнозинството в ОбС покорно прие и гласува на кметския заемодател да бъдат изплатени 2074 лева за „предоставяне на правна помощ, процесуално представителство и защита на Община Ботевград”. 


През 2013 год. общината решава да предяви съдебен иск срещу Румен Гунински - собственик на така наречения воден бар, за това, че е „обсебил общинска собственост на площад „Форум”. За целта Георги Георгиев предлага на Общинския съвет да гласува 3100 лева за хонорари на двама адвокати, които ще представляват общината. Единият от тях отново е адв. Цено Цеков. Естествено предложението е прието.


Приближеният на кмета на Ботевград адвокат се явява в съда и като представител на Общинския съвет. Той оспорва заповедта на областния управител за отмяна на решение, свързано с продажбата на общински терен от 6 674 кв. м зад бензиностанцията в кв. „Васил Левски”. За изпълнението на този ангажимент адв. Цеков е възнаграден от общината със сумата от 6010 лева. Съдът се произнася, че хонорарът е прекомерен, тъй като няма материален интерес по делото, и присъжда адвокатско възнаграждение в размер на 300 лева. Дали адвокатът е върнал разликата от 5 710 лева на общината - само можем да гадаем.


Георги Георгиев ползва адвокатските услуги на своя заемодател и в лично качество. Цено Цеков представлява кмета в иска му срещу сайта botevgrad.com, за което е спазарил 1000 лв. хонорар. Съвсем наскоро лика на мургавия адвокат се появи в националните медии, редом до небръснатата и леко прежълтяла физиономия на ботевградския кмет, в момента, в който Георгиев разясняваше на столичните журналисти повода за ранния безплатен превоз до софийската окръжна прокуратура. Явно изпеченият адвокат пръв се бе втурнал да гаси огъня под краката на кмета, че току виж изгоряли стоте хиляди евро. 


Освен кмета, услугите на адв. Цеков ползва и зам.-кметът на общината Цанко Цанов. Най-вероятно той се обръща към него по разпореждане на своя шеф. Адв. Цеков представлява зам.-кмета по дело, образувано по касационна жалба на председателя на Сметната палата за това, че е нарушил Закона за обществените поръчки.


Много вероятно е адв. Цено Цеков да представлява общината и по други дела, за което не разполагаме с официална информация, но и тази, която публикуваме, е достатъчно смущаваща и поражда основателни съмнения за наличието на сериозен конфликт на интереси. 


Друг любопитен щрих от връзката Георгиев-Цеков е фактът, че и двамата са родом от село Новачене. По-интересното обаче е, че само няколко дни, след като дава заем на Георгиев, адвокат Цено Цеков става съсед на кмета в местността Камен дол, закупувайки от община Ботевград празен общински парцел от 1800 кв. м., граничещ с кметското имение, за скромната сума от 5640 лв. Само 3 лв. над първоначално обявената тръжна цена, на който търг той е единствен участник. Предложенията за продажбата на имота, както и за първоначалната тръжна цена, естествено, се правят от Георги Георгиев. Скоро след придобиването на съседния на кмета парцел, по предложение  отново на ботевградския кмет, ОбС дава съгласие за изработване на подробен устройствен план на имота на Цено Цеков, с цел промяна предназначението на същия за застрояване на обект „За жилищно строителство и общественообслужваща дейност-хотел и ресторант”.  Интересно съвпадение на инвестиционните намерения на двамата съселяни. И Ценов, и Георгиев възнамеряват да строят туристически обекти в Камен дол. Засега само намерението на кмета видимо е в процес на реализация. Благодарение и на заема от своя съсед.


Стоте хиляди евро са само част от обявените от Георги Георгиев заеми. В своята декларация той посочва и получен заем от своя син - Даниел, в размер на 80 хил. лв. Този любопитен факт вече бе предмет на специален материал, поместен в един от последните броеве на седмичника “168 часа”. В статия със заглавие „Кметът на Ботевград задлъжнял на сина си”, се съобщава, че Георги Георгиев взел назаем 80 000 лв. от своя наследник. Сумата фигурира в последната декларацията на кмета пред Сметната палата. Там се посочва, че заемът е от физическо лице. В декларацията по чл. 12 от Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, също за 2014 год., е упоменато името на Даниел Георгиев. Този факт сам по себе си предизвиква доста интересни размисли на тема как бившият депутат, който от миналата година е регистриран като безработен, e успял да спести тези пари, като същевременно е заделил 160 000 лева за апартамент в София, няколко десетки хилядим лева за два нови автомобила, и всичко това закупено с пари от депутатските заплати, както е посочил самият той. Освен това в този период кметският син стана съсобственик и на няколко наскоро продадени атрактивни общински имота, а схемата на придобиване стана национално известна от разследващото предаване на журналисти от Нова телевизия. 


„Един баща винаги може да даде заем на сина си и той може да ми даде заем. Дали той на мен, или аз на него – парите остават в семейството. Така Георги Георгиев коментира заема от сина си пред „168 часа”.


В декларацията си по чл.12 от Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Георгиев посочва и няколко ипотечни кредита от различни банки, получени през 2012-та и 2014-та на обща стойност 175 хил. лв. Така общата сума на заемите на ботевградския кмет, само за периода 2012-2014-та година, надвишава 450 хиляди лева. В декларациите пред Сметната палата за периода 2006-2011 г.  Георги Георгиев посочва други над 250 000 лв. изтеглени от банкови кредити. Любопитно е как с официално декларирани доходи единствено от работна заплата (средно за целия период на кметуване  - малко под 20 хил. лв.  на година) Георги Георгиев е получил и връща заеми за над 700 хиляди лева.


Отговор на този въпрос може би ще дадат органите, разследващи съответствието между доходите и имотното състояние на кмета на Ботевград. Които би трябвало добре да проучат и да изяснят обстоятелствата около получаването и ползването както на солидните банковите кредити, така и на сериозните суми, взети назаем от сина и адвоката.   


Декларациите на Георги Георгиев пред Сметната палата може да разгледате, като кликнете тук


Декларациите на Георги Георгиев по чл. 12, т. 3 от Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси може да разгледате, като кликнете тук


Декларациите на Даниел Георгиев пред Сметната палата може да разгледате, като кликнете тук