Георги Георгиев, кмет на Община Ботевград пред Агенция „Фокус”относно Дефилира на духовата музика, който се провежда днес, на 7 и 8 юни, както и какви са традициите на Община Ботевград в духовата музика.
Фокус: Г-н Георгиев, дефилирът на духовата музика се провежда от днес до 8 юни в Ботевград. Каква е историята на събитието?
Георги Георгиев: През 2011 г. Община Ботевград спечели по Оперативна програма „Регионално развитие” към Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Проектът предвиждаше през есента на 2012 г., както и през тази година да се проведат два дефилира на духовата музика в центъра на Ботевград. В изпълнение на задълженията ни по тази програма от днес до 8 юни се организира вторият дефилир, в който участват 15 духови оркестри от 14 града на страната, както и повече от 10 мажоретни състава. От Ботевград участват 2 духови оркестри, тъй като освен представителния духов оркестър, имаме и младежки оркестър. Останалите оркестри са от гр. Ловеч, Плевен, Лом, Враца, София, Елин Пелин и други. По проекта трябва да се проведе и трети дефилир, който няма да се финансира от проекта, а от Община Ботевград. Общата стойност на проекта е около 495 000 лв. През тези три дни в центъра на Ботевград ще чуем много прекрасни професионални изпълнения от духовитеоркестри. Това ще бъде една много приятна и истинска атракция, особено за любителите на духовата музика. Обикновено дефилирът завършва с участието на Националния гвардейски духов оркестър.
Фокус: Превърнало ли се е вече провеждането на дефилира в традиция за ботевградчани?
Георги Георгиев: От много години в Ботевград, обикновено през месец май, провеждахме преглед на духовите оркестри и с реализирането на този проект, прегледът на оркестрите се превърна в този грандиозен Дефилир на духовите оркестри. В бъдеще това ще остане традиция. Това е преходен етап, в който това хубаво начинание ще се превърне в традиция и през следващите години в Ботевград да могат да се провеждат дефилири на духовата музика. Нашето желание е в следващите дефилири да поканим и чуждестранни изпълнители. Вече имаме установени контакти и разговори с духови оркестри от Сърбия и Македония. Евентуално в следващия дефилир, който ще се проведе есента, ще вземат участие и чуждестранни изпълнители.
Фокус: Какво включва програмата на Дефилира на духовата музика?
Георги Георгиев: При откриването на дефилира 5 различни лъча с оркестри ще тръгнат от различни точки на територията на гр. Ботевград. Единият лъч ще тръгне от най-големия квартал на Ботевград „Саранск”, вторият от – кв. „Васил Левски”, третият – от кв. „Изток”, четвъртият от градски парк, а петият лъч тръгва от Историческия музей. Тези пет лъча се събират в центъра на Ботевград, когато съгласно изготвената програма започва участието на всички духови оркестри, които се представят един по един с изпълненията си на специално изработена сцена.
Фокус: Увеличила ли се е бройката на духовите оркестри в дефилира, спрямо миналата година?
Георги Георгиев: Бройката е една и съща, защото тези 15 оркестри са най-известните духови оркестри в цялата ни страна, но за сметка на това, броят на наблюдателите на дефилира се увеличава. Има много гости от Ботевградска община, но също ще има много посетители от други населени места, които също уважават тази музика и обичат да я слушат. Почти няма град, който е представен от духов оркестър и не е със стотици хора на посещение в Ботевград, които се радват както на останалите духови оркестри, и подкрепят своя духов оркестър. Дефилирът е като състезание, всеки аплодира своя оркестър и очаква той да бъде най-добрият. В продължение на няколко дни в центъра на Ботевград ще има сигурно над 8 000 души, които ще наблюдават събитието. Миналата година и трите площада в Ботевград бяха препълнени с хора. Отвсякъде се чуваше музика и щастливи хора, които бяха удовлетворени от това, което се случва. Не може да се говори само за криза, липса на средства проблеми, хората имат нужда и от хубави събития, които да се организират.
Фокус: Ще бъде ли избиран най-добър духов оркестър?
Георги Георгиев: Комисия от професионалисти наблюдава целия дефилир и накрая се излъчва най-добрият оркестър. При такива тържества общината има традиции да оценява и награждава хората.
Фокус: Изпълнение на какви духови инструменти ще имат възможност да чуят посетителите на дефилира?
Георги Георгиев: Всички възможни духови музикални инструменти, които съществуват се използват от всички състави, като тромпети, саксофони, обои, тромбони и други. Това, все пак са професионални състави. Професионалният представителен оркестър на Ботевград включва 24 изпълнители. Само в този оркестър всеки един от изпълнителите свири на различен инструмент.
Фокус: По време на дефилира се предвижда и Арт пространството „Арт кът в парка”. Какво ще видят посетителите там?
Георги Георгиев: Има организирано Арт пространство с изложби на духови инструменти, много снимков материал от предишния дефилир, както и снимки от историята на миналогодишните участници в духовите оркестри. Това е голяма атракция, особено за подрастващото поколение. Миналата година паркът не остана празен, докато се провеждаше това мероприятие. Едно от задълженията ни при реализирането на дефилира е не само в Ботевград, но и в още около 10 населени места да изложим фотоси от проведения през миналата година дефилир на различните видове оркестри и мажоретни състави.
Фокус: Дефилирът на духовата музика се организира благодарение на спечеления проект по Оперативна програма „Регионално развитие”. Какви бяха условията за кандидатстване по проекта? Имаше ли и други общини, които кандидатстваха по него?
Георги Георгиев: Финансовата стойност на проекта е 495 000 лв., като 5 % се финансират от Община Ботевград, което се пада около 28 000 лв. Имаше и други общини, които участваха с подобни проекти през 2011 г., но ние го спечелихме. Както за всяка една програма и тук се искаше да се представят и организират всички документи. Действително подготовката отнема доста време, може би не по-малко от 6 месеца, но определено всичко си заслужава, когато накрая се види резултатът от проекта и колко хора се радват и изпитват удоволствие.
Фокус: Коя ще бъде връхната точка по време на Дефилира за духова музика?
Георги Георгиев: Винаги връхната точка е през последния ден от провеждането на дефилира, когато взима участие Националният гвардейски духов оркестър, който е голяма атракция. Той дефилира в центъра на Ботевград, на пл. „Саранск” и на пл. „Освобождение” в много хубав строй, с представителните униформи на гвардейците, както и с прекрасните им професионални изпълнения.
Фокус: Какви са традициите на Община Ботевград в областта на духовата музика?
Георги Георгиев: Традициите на Община Ботевград в областта на духовата музика започват преди 100 години. Наскоро чествахме 100 години от създаването на духовия оркестър в Ботевград. Градският ни духов оркестър е продължител на духовия оркестър на 16 – ти Ловчански полк, който на времето е бил базиран в Ботевград. 16 – ти Ловчански полк е онази бойна единица, която е участвала на много бойни поля в Балканската война, в Първата Световна война и други. В продължение на 100 години Община Ботевград не е оставала без духов оркестър. В момента оркестърът ни се издържа изцяло от Община Ботевград. Всички 24 професионални музиканти, които свирят в духовия ни оркестър получават заплатите си от общината. Тази традиция е много сериозна и отговорна и едва ли някой ботевградчанин може да си представи Ботевград и общината ни без духовия оркестър. Той е един от символите на Община Ботевград, наред с часовниковата кула и историческият музей. Духовият ни оркестър не е само символ на града ни, но е и една от съвременните ни визитки. Градският ни духов оркестър в Ботевград свири по 1 час в центъра на площада пред читалище „Христо Ботев” по два пъти всяка седмица. Поне няколко пъти в годината се изнасят представителни, професионални концерти от оркестъра ни. Оркестърът свири задължително на 24 май, 2 юни, Великден, Коледа, 3 март и в много други празници, проверки и зари. Той участва в много прегледи и състезания, не само в страната, но и в чужбина.
Фокус: Какви са най-големите постижения на Ботевградския духов оркестър?
Георги Георгиев: Най-сериозните постижения на духовия ни оркестър са многобройните награди, които печели почти във всеки прегледи на оркестри. Най-голямото му значение е истинското удоволствие, което доставя на жителите на общината. Той е модерен и съвременен духов оркестър.
Фокус: Има ли Община Ботевград потенциал за дестинация, предлагаща културен туризъм?
Георги Георгиев: Преди 2 години Община Ботевград спечели друг проект за развитието на туризма на територията на общината. Финансовата стойност на проекта е в размер на 3 500 000 лв. По изпълнението му беше изграден нов исторически музей на територията на Ботевград, който си заслужава да се види. Местните и национални историци, които работиха по неговото създаване дадоха много висока оценка. Висока оценка беше дадена и от самия министър на културата, когато открихме музея преди една година. По този проект започваме много сериозни и ремонтни и възстановителни неща на крепостта „Боженишки Урвич”. Тя се намира на около 17 – 19 км. от центъра на Ботевград и е последната българска крепост, която пада по турско робство, близо 38 години след като България е паднала под турско робство. При крепостта са извършвани доста разкопки от археолози и историци. По програмата за развитието на туризма е предвидено да се довършат много неща, свързани с крепостта. В момента разширяваме пътя, който е 4 – 5 км. от населено място до самата крепост, за да може да се стига до крепостта с автомобили и автобуси. До нея има изградена специална почивна туристическа база на Община Ботевград, която често се посещава от деца и ученици. Една от нашите задачи за в бъдеще е да продължат разкопките по тази крепост. Освен това, на територията на общината имаме няколко манастира, които са много сериозна туристическа атракция. Един от тях е манастирът „Св. 40 мъченици” до село Врачеш, който е много хубав девически манастир, манастир „Св. Николай” в село Скравена. Часовниковата кула, която е в центъра на Ботевград е обявена за една от 100-те туристически забележителности в страната. В нашата община се намира единственият по рода си мемориален комплекс, в който се съхраняват 10 от главите на Ботевите четници. През размирната 1876 г., когато четата на Христо Ботев е разбита на връх Вола и преминават последните боеве и сражения на Рашов дол, турците, отрязвайки, главите на 15 Ботеви четници, и започват да ги разнасят из страната, за да сплашват населението. Когато преминават през село Скравена единствено скравенци си позволяват да поемат голям риск за собствения си живот и да предложат на озверилите турци да откупят 10 глави на Ботеви четници. Успяват да го направят и ги погребват по християнски в двора на църквата. По-късно през 1976 г. беше изграден нов мемориален комплекс, в който бяха положени черепите на четниците. Той също е много сериозна туристическа атракция.