Етрополе е в Топ 20 на общините с изборен туризъм


Няколко месеца преди местните избори всички медии „загряха” с фрапиращи данни за повсеместен изборен туризъм в страната.
 
Според Института за развитие на публичната среда Община Етрополе е в Топ 20 на общините с изборен туризъм. София област е на трето място в класацията на областите по този показател. С най-фрапиращи разлики в областта при регистрациите по общини има в Горна Малина и Етрополе.
В Горна Малина се наблюдава близо 20 пъти увеличение на регистрациите по настоящ адрес в сравнение със същия период на миналата година. 
Регистрираните в Етрополе е десет пъти по-голямо. До края на април са се регистрирали 242 нови избиратели, докато през миналата година те са били 24. 
----------------------
Неотдавна Парламентът окончателно даде възможност за спиране на изборния туризъм. Кметовете ще трябва да заличат всички адресни регистрации, за които се докаже, че са направени с цел регистрираният да гласува в съответната община на местния вот. Това предвиждат поправки в закона за гражданската регистрация.
В общините ще бъдат създадени специални комисии, които за един месец ще трябва да проверяват всички адресни регистрации, направени в периода 1 юли 2014 - 30 април 2015 г. Основен критерий дали една регистрация е истинска или фалшива ще бъде броят на хората, които живеят на съответния адрес.
Депутатите определиха, че хората, които могат да се регистрират на един адрес, не може да надвишава двукратно броя на тези, които обичайно могат да обитават въпросното жилище. Ако става дума за близки роднини, законът позволява надвишаването на бройката да е трикратно.
А, дано, но на дали?!