Служителите от всички лесничейства и дивечовъдни станции на Държавната агенция по горите (ДАГ) започват от днес ефективна стачка, съобщиха вчера от двата горски синдиката. "Днес служителите ще са на работните си места, но няма да работят. Така ще се блокира издаването на разрешителни за лов, няма да се експедира и дървесината", заяви пред "Сега" Павел Черийски от КТ "Подкрепа". По време на стачката в лесничействата ще дежурят само по двама служители, които ще охраняват от пожари и бракониери.
До стачката се стигна, след като вчера ДАГ не представи никакви конкретни разчети как предвижда да се повишат заплатите в горския сектор, добави Черийски. Дори не бяха посочени и обещаните преди дни от шефа на агенцията Стефан Юруков две увеличения на заплатите от по 10%, съответно през януари и юни догодина, уточниха още синдикатите.
От КТ "Подкрепа" продължават да настояват през следващата година заплатите на горските да се увеличат поетапно до 100%. Според исканията на синдикатите за първи път възнагражденията трябва да се увеличат с 25% от юни, месец по-късно трябва да се добавят още 10% отгоре, а през септември и останалите 65%. Горските са категорични, че допълнителни средства за техните заплати могат да бъдат заделени от печалбите при продажбите на дървесина.