Нашите самодейни състави при НЧ „Тодор Пеев-1871” Етрополе „Димана” и „Звездица” с ръководител Диляна Гоцева се представиха достойно на фестивала.


За втора поредна година в красивата местност «Корминеш» край Челопеч се провежда международният фолклорен фестивал „Златен прах” с участието на групи от Италия, Словакия, Турция и Румъния .
В продължение на 4 дни  от сцената на единствения по рода си покрит амфитеатър   ще покажат своите творчески умения 18 български певчески и танцови състави от цялата страна. Те ще се борят за голямата награда „Гранд приз на Челопеч”.
В днешния, трети ден, се представиха нашите фолклорни  групи „Димана” и  „Звездица” към НЧ „Тодор Пеев-1871” Етрополе с художествен ръководител Диляна Гоцева. Имахме и два дуета: Пенка Христова-Любка Димова и Илия Радев-Кръстанка Радева, а Илия Радев се яви с индивидуално изпълнение. В съпровод на народен оркестър към читалището.
По предварителна информация, групите ни са класирани на второ място в своята категория.


Наш представител разговаря с директорката на фестивала Маргарита Богданова.
Тя сподели за читателите на сайта, че фестивалът носи името „Златен прах” заради това, че в Община Челопеч се намира най-голямото златно съкровище в Европа. Организатор е Община Челопеч.
„Този международен фолклорен фестивал се явява като продължение на политиката на община "Челопеч" да съхрани, обогати и предаде на поколенията традициите и обичаите”  – каза още директорката.
Тази година, с изключение на Турция, има и нови състави от Италия, Словакия и Румъния. Повече от миналата година са и тези от цялата страна.
Фестивалът е открит официално на 23-ти юли, с пищна и емоционална церемония, от кмета на Община Челопеч Алекси Кесяков. Водещ Силвия Лулчева.
Отделно от изявите си, за гостите е организирана специална програма, като опознавателно посещение на София, любителско изучаване на български танци и др.
Класирането на съставите от страната е в ръцете на авторитетно жури”: проф.д-р Даниела Дженева, носителят на световен „Оскар” за фолклор Димитър Манов и Димитър Христов от БНР.
По предварително заявената програма, фестивалът ще бъде закрит утре вечер с концертна програма с участието на лауреатите от конкурсната програма и фолклорните групи от  Италия, Словакия, Румъния и Турция, със светлинно шоу и илюминации.