Над половин километър стоманена предпазна ограда от път I-1 Граница с ОПУ Враца – с. Новачене – Ботевград – София са откраднати от първокласния път. Взетата мантинела е в района от Рибни вир до Витиня. За възстановяването й ще са необходими над 25 хил. лв. без ДДС. Отрязани и откраднати са 138 броя метални шини от предпазната ограда с обща дължина 531 м. Областно пътно управление – София е сезирало Районното управление на полицията в Ботевград.


Това е втората поредна кражба на мантинели през юли. В края на миналата седмица около 412 м стоманена предпазна ограда бяха премахнати от път III-103 Граница с ОПУ Враца - Батулци - Златна Панега. В началото на април около 1,1 км мантинели бяха взети от път III-1001 Витиня – Горно Камарци - между 3-ти и 4-ти километър, непосредствено над село Горно Камарци, а през януари т. г. още близо 300 м от път I-3 – от отклонението за село Калугерово /път III-308/ до с. Осиковска Лъкавица. 


През 2014 г. са откраднати около 5 км еластични огради, които са на стойност близо половин милион лева.


Агенция „Пътна инфраструктура“ разполага с ограничени финансови ресурси и премахването на предпазните огради от недобросъвестни граждани застрашава безопасността на движението на всички шофьори и граждани, пътуващи по републиканските пътища.


 


Ето и официалната информация на Областна дирекция на МВР - София:


На 16.07.2015г. около 0.40 часа автопатрул на РУ- Ботевград се отзовава на  сигнал за съмнителен микробус на третокласния път между селата  Липница и Типченица. При огледа на местопроизшествието е установено, че чрез използване на газов резач са демонтирани и отнети 15 метра мантинели, собственост на община Ботевград.  След бързи действия полицейските служители установили микробус, в който освен резачи открили  и липсващите мантинели. Водачът е задържан за срок до 24 часа и по случая в РУ- Ботевград е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 195 от НК.


В хода на започналото разследването е уведомен началникът на Районната пътна служба, от когото на следващия ден, 17.07.2015г., е подаден писмен сигнал в РУ- Ботевград за извършена кражба на 138 метални шини от предпазната ограда от път I- 1 в района от Рибни вир до Витиня. По случая е образувана преписка и се извършва проверка за установяване точното време на извършване на деянието. По данни на свидетели, от които са снети сведения, металните шини, посочени като предмет на кражба в сигнала, липсват от повече от шест месеца.