Вчера преди обяд Женската фолклорна група „Димана” и Детската вокална група "Звездица" при НЧ „Тодор Пеев-1871”  гр. Етрополе с ръководител Диляна Гоцева се завърнаха от турнето им в РГърция.
Там взеха участие в два фестивала: като „подгряваща група” на Международен рок-фестивал „Лакос” в гр. Литохоро и в гала-концерта на Международния фолклорен фестивал „Механиотика” на  пристанището Механиона на гр. Солун.
Участието им в Литохоро, на 31 юли, е като специални гости по покана на кмета на града и със съдействието на Ц.Станев.
На двете групи е оказана честта да открият рок-фестивала.


Участието им в Първия международен фестивал на традициите е на 2 август в пристанищния комплекс в Неа Миханиона, община Термаикос, гр. Солун.
Заедно с фолклорни ансамбли от Русия, Индия, Канада, Полша и Гърция, Етрополските състави представиха България в гала-концерта. И отново им беше оказана честта да го открият.
Излизането им на сцената е предшествано от изпълнението на  Химна на РБългария.
„Страната ни бе представена от Женска фолклорна група „Димана” и Детска вокална група "Звездица" от гр. Етрополе. Българските участници изпълниха фолклорни песни от етрополския край в красиви национални носии.” Това е част от информацията, която е качена на сайта на Генералното консулство на РБългария в Солун.
Представител на Генералното Консулство поздрави организаторите и участниците и им пожела успех в бъдещите начинания за популяризиране на българската култура зад граница.
Официални гости на този фестивал бяха консулите на РБългария и на Русия.
Преди началото на концерта и жителите на пристанищния комплекс Неа Миханиона аплодираха нашите групи на организираното Дефиле за всички участници във фестивала.