Избирателите ще могат да гласуват за кмет и общински съветници в населеното място по настоящия си адрес, ако са се регистрирали там до 24 април 2015 г. включително. Това реши Централната избирателна комисия, която днес обяви хронограмата за местните избори на 25 октомври.

Още през 2007 г. беше въведена 6-месечна уседналост за кметския вот, а с Изборния кодекс от 2011 г. за местна власт могат да гласуват избирателите, които имат постоянен и временен адрес в страната, като временната регистрация трябва да е до 6 месеца преди изборния ден.

За да може да се гласува по настоящ адрес, до 10 октомври избирателите трябва да подадат заявление за вписване в изборния списък в съответната община по временния адрес. Гражданите на друга държава от ЕС, които искат да гласуват у нас, трябва да подадат заявление 14 септември

До 17 октомври избирателите могат да поискат отстраняване на непълноти и грешки в избирателните списъци с писмено заявление до кмета на общината.

Избирателите с трайни увреждания могат да заявят до 4 октомври желанието си да гласуват с подвижна избирателна урна. Това става чрез заявление по образец, подписано саморъчно и изпратено по пощата, факс или чрез електронно заявление през интернет страницата на общинската администрация по постоянния адрес или по настоящия адрес. До 18 часа на 9 септември партиите и коалициите ще могат да се регистрират за участие в изборите.