Там, където се наложи избор на кмет на втори тур, балотажът може да бъде на 31 октомври (събота) или на 1 ноември (неделя). Това е записано в хронограмата на местните избори на 25 октомври, утвърдена от Централната избирателна комисия.


С Изборния кодекс, приет по времето на първия мандат на ГЕРБ, беше въведено като задължение изборите да са в неделя, каквато е била и традицията преди това. Сегашният Изборен кодекс определя само, че вотът се провежда в неработен ден. Тъй като 1 ноември е Денят на народните будители, ЦИК дава възможност балотажът да е ден по-рано - на 31 октомври, по решение на съответната общинска избирателна комисия.


Общинските комисии трябва да обявят резултатите от първия тур до 48 часа след получаване на протоколите от секционните избирателни комисии - най-рано вечерта на 27 октомври.


На 25 септември започва предизборната кампания и ще продължи до 24 часа на 23 октомври. В деня за размисъл - 24 октомври, е забранена агитация под каквато и да е форма, включително и обявяване на социологически проучвания по повод на изборите. Данни от социологически проучвания ще могат да се оповестяват след 19 часа на 25 октомври.


До 17 октомври избирателите могат да поискат отстраняване на непълноти и грешки в избирателните списъци с писмено заявление до кмета на общината.


Избирателите с трайни увреждания могат да заявят до 4 октомври желанието си да гласуват с подвижна избирателна урна. Това става чрез заявление по образец, подписано саморъчно и изпратено по пощата, факс или чрез електронно заявление през интернет страницата на общинската администрация по постоянния адрес или по настоящия адрес, когато е направено искане  за вписване в списъка за гласуване по настоящия им адрес. Тези, които не са подали заявление за разкриване на подвижна избирателна урна, могат да заявят до 19 октомври желанието си да гласуват в подвижна урна, ако такава е разкрита в тяхната община.