Софийска окръжна прокуратура е образувала вече четири досъдебни производства свързани с община Ботевград. Това каза говорителят й Красимир Дерменджийски пред БГНЕС.


Три от тези досъдебни производства са за престъпление по служба. Едното е свързано с продажба на имоти общинска собственост, второто е във връзка с проект за изграждането на регионално депо за неопасни отпадъци на три общини, третото свързано с договори за асфалтиране на пътища. Четвъртото досъдебно е за финансово престъпление - свързано със строителството на улици с пари от държавния бюджет, които не са изразходвани по предназначение. Всички те се водят обаче срещу неизвестен извършител.


БГНЕС припомня, че в Окръжна прокуратура София само от средата на миналата година до края на март месец текат около 10 проверки по сигнали за нередности в Ботевград. Три от тях са свързани с европроекти. Първият е по Програмата за трансгранично сътрудничество България – Сърбия по сигнал, подаден от Министерство на регионалното развитие. Вторият сигнал, по който беше започнала проверка е на група граждани, които говорят за нередности във връзка с обществена поръчка за Регионално депо за неопасни отпадъци на три общини, което е изградено по ОП "Околна среда". По тази проверка прокурорът на 4 декември 2014 г. беше възложил финансова инспекция на Агенция за държавна финансова инспекция (АДФИ). Има сигнал за нередности, свързан с европроект по договор за доставка на костюмите, декори и озвучителната техника за историческа възстановка "Последните дни на Иван Шишман". Той е от управител на фирма и е за неоснователно намаляване на плащанията към тях. По нея беше възложена проверка на ОД на МВР с оглед на данни за извършено престъпление по служба.


Проверка се правеше и след сигнал на група граждани, които изразяват съмнения за нарушения при проектиране и изграждане на Ротондата в града и депо за отпадъци. По този сигнал има изготвен и доклад на Сметната палата. Сред 10-те проверки на прокуратурата бе и тази по сигнал, че в периода 2007 – 2013 г. едни и същи фирми печелят обществени поръчки, обявени от община Ботевград. По него прокуратурата също беше възложила проверка на АДФИ, която да инспектира обществените поръчки с участието на посочените в сигнала три конкретни фирми. Преди месеци стана ясно и че, държавното обвинение започна проверка и на кметското семейство. Има образувани преписки по сигнали срещу самия Георги Георгиев, съпругата му и близки до него хора. Поводът за тях са сигнали за укриване или неплащане на данъци.


В края на месец март Окръжната прокуратура в София се самосезира след отворено писмо на група граждани и общественици в Ботевград за корупционния модел в града. През юни пък кметът на Ботевград Георги Георгиев бе доведен от полиция принудително в Софийската окръжна прокуратура. Това се случи във връзка със снемане на обяснения по прокурорска проверка. На 12 май Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ прекрати членството на Георгиев в партията. Това стана, след като Бойко Борисов обяви, че кметът на Ботевград няма да бъде подкрепен от ГЕРБ на следващите местни избори.