В съобщението до медиите Областната администрация на Софийска област изразява своето становище относно решението на Министерството на здравеопазването да обедини спешните центрове на Софийска област и София град. В становището се казва:


Областна администрация на Софийска област изразява своята сериозна тревога от прибързаните действия на Министерство на здравеопазването и приетите на вчерашното заседание на Министерския съвет структурни промени в системата на здравеопазването, съгласно които ЦСМП-Софийска област и ЦСМП-София се обединяват.


Позицията на Областната администрация се базира най-напред на изказаната категорична позиция и решенията, приети на извънредно заседание на Областния консултативен съвет по здравеопазване, проведено на 20 август 2015 г. На следващо място, обезпокоителен е фактът, че спешните центрове се обединяват, въпреки 16-те отрицателни, от общо 17 становища на общинските власти, получени в администрацията до момента, и представени пред експертите на Министерството на здравеопазването, присъстващи на цитираното извънредно заседание. Експертите бяха запознати и с отрицателното становище на служителите от ЦСМП-София област.


Припомняме, че някои от мотивите за несъгласие с промените, бяха опасенията, че закриването на областния координационен център ще доведе до занижаване на качеството на обслужването на спешните пациенти в региона поради неговите специфики, сред които са голямата територия на Софийска област, многобройното й население, отдалечеността и трудният достъп до някои населени места. Всички тези фактори, обединени с общоизвестните проблеми на ЦСМП-София, биха задълбочили своето негативно влияние. Сред посочените аргументи беше и липсата на икономическа обосновка в доклада на Министъра на здравеопазването към проекта на Постановление. Към изложеното дотук трябва да добавим и неспазения срок за подаване на становища по проекта на ПМС относно предложението.


Въпреки всичко, Областната администрация на Софийска област изразява надежда, че предприетите от МЗ стъпки все пак ще доведат до реален благоприятен ефект и до това пациентите в двете области да получат по-качествено, по-достъпно и навременно обслужване от страна на екипите на Спешна помощ, че ще бъде решен проблемът с липсата на квалифицирани кадри, с тяхното адекватно заплащане и служебно натоварване, както и че ръководството на центъра, организацията на работа и разходването на ресурсите на ЦСМП ще бъдат оптимизирани и качествено подобрени.