Отговор на въпроса "защо точно 14 септември е определен за Ден на пожарната безопасност"


Дните от 7 до 14 септември всяка година хората в чиито ръце понякога е нашия живот и винаги нашето имущество, ги отбелязват като Седмица на „Пожарната безопасност”.
На 14 септември е техният патронен празник.
Събитията, предшествали определянето на тази дата, са проследени в кратката историческа справка, която поместваме по-долу:


През 1884 г. са доставени първите пожарни помпи, теглени от с коне, за Софийската пожарна команда, с което се отбелязва нов етап в развитието на пожарното дело.
Страната ни е сред инициаторите за създаване на първообраза от 1900 г. на днешната Международна асоциация на пожарните и спасителните служби (CTIF). На третия конгрес на организацията в Будапеща през 1904 г. наши представители са Димитър Тролев, Руси Кожухаров и Найден Николов.
Една година по-късно в София се организира Първият пожарникарски събор в България. Както по цяла Европа, така и у нас обединяването на пожарните служби се провежда с цел подобряване и уеднаквяване на обучението и развитие на техническото въоръжение на службите. '
Инициатори на събора са пожарни командири от страната със значителен опит и професионална подготовка. Това са командирът на столичната пожарна команда Димитър Тролев, командирът на пловдивската пожарна команда Георги Атанасов, командирът на бургаската пожарна команда Руси Кожухаров, пожарният командир на Татар Пазарджик (дн. гр Пазарджик) Найден Николов и пожарният командир на Станимака (дн. гр. Асеновград) Тодор Боев. В работата на събора вземат участие 17 пожарни командири и 10 командири на доброволни дружини.
Съборът е свикан на 14 септември 1905 г. в София и работи до 18 септември. Разискват се състоянието на пожарните команди и тяхната техническа въоръженост, правилата за устройство на градските пожарни команди, проектоустав за доброволните противопожарни дружини, мероприятия за подобряване на положението на пожарникарите, осигуряването им в случай на злополука и др. въпроси. Констатира се сериозно изоставане на пожарната защита в селата и малките градове.
През 1995 г. с Решение № 385 на Министерския съвет на Р България датата 14 септември (откриването на Първия пожарникарски събор) е обявена за Професионален празник на служителите на Национална служба "Пожарна безопасност и защита на населението", с което е възстановена традицията.
По решение на Първия пожарникарски събор тази дата да се отбелязва като патронен празник на пожарните команди в страната.