На 23 септември за гр. Риза тръгва първата група от националния отбор по акробатика, който ще участва в най-голямото състезание на Европа в този спорт. Първи в битката ще влязат най-младите ни състезатели във възрастите 11-16 и 12-18 години. На 25 и 26 септември в голямата спортна зала SACHSENarena Riesa започват квалификациите във видовете, а на 26 септември са финалите.


Във възрастта 11-16 години, във вида женска тройка българските представители са  Василена Рабохчийска, Гая Диланова и Цветелина Данчева. Те са състезателки на КСА „Балкан“ Ботевград. Създател на тройката и личен треньор е Добринка Николова – един от най-добрите спортни специалисти в акробатиката. Тройката е носител на 2 сребърни медала от Държавното първенство през 2014 г. и на 3 златни медала от тазгодишното Държавно първенство в Бургас. На международния младежки турнир по акробатика, който се проведе паралелно със Световната купа по спортна гимнастика и акробатика във Варна през м.май тази година, възпитаниците на Добринка Николова завоюваха 2 сребърни медала при силна конкуренция на акробатки от водещите държави в този спорт.


На Европейското първенство в Риза, в групата 11-16 години най-ожесточената конкуренция ще е точно във вида женска тройка, където за влизане във финалите ще се борят 32 състава от Австрия 1 и 2, Армения, Белгия 1 и 2, България, Великобритания, Германия 1 и 2, Гърция, Израел 1 и 2, Испания 1 и 2, Италия 1 и 2, Ирландия 1 и 2, Монако, Полша 1 и 2, Португалия 1 и 2, Русия, Унгария 1 и 2, Финландия, Франция, Холандия 1 и 2, Швейцария 1 и 2. 


Подготовката на Василена Рабохчийска, Гая Диланова и Цветелина Данчева е подчинена на постигането на основната цел – влизане във финалите и максимално добро класиране там. „ Подготовката ни за ЕП върви по план. На лагера в Русе работим усилено по детайлите на отделните елементи. Силните страни на момичетата са тяхното трудолюбие и упоритост. Те са заедно от година и половина и за този период постигнаха много. Предстои им сериозно състезание като дебютанти на Европейско първенство. През последните 10 години съм подготвила много състезатели, участвали в СП и ЕП, и голяма част от тях са се класирали на финал. Знам възможностите на Василена, Гая и Цвети и съм уверена, че при нормален ход на състезанието те ще постигнат целта!“ - заяви треньорката Добринка Николова.


Европейското първенство по акробатика ще бъде излъчвано в реално време на http://original.livestream.com/acrogymtv.