На извънредно заседание днес Общински съвет Ботевград даде съгласие за отпускане на средства в размер до  9000 лева, необходими за неотложен ремонт на отоплителната система в градската библиотека „Иван Вазов”. Предложението бе подкрепено от 17 съветници, 4-ма се въздържаха, а 1 неучаства в гласуването.


„Отоплителната система е стара и амортизирана. През изминалия отоплителен сезон се получи сериозна авария и инсталацията не функционира”, пише в докладната, внесена от Маргарита Кирова – председател на читалищното настоятелство в Ботевград.
Пред съветниците тя обясни, че предстои приемането на проекти, по които да бъдат осигурени средства за ремонт на читалища и библиотеки, но в тях няма да бъдат включвани ремонтни дейности на отоплителните инсталация. „Затова предстои да бъдат внесени и други докладни в ОбС с предложения за отпускане на средства от общината за ремонтиране на отоплителната инсталация и покрива на читалището”, каза съветничката.


В хода на обсъждането на докладната общинският съветник Иван Гавалюгов попита Маргарита Кирова кога всъщност е установила, че този ремонт е наложителен. „Доколкото разбрах, от януари месец няма отопление. Ние чакаме девет месеца, за да видим дали евентуално ремонтът ще бъде включен в някакъв проект. И евентуално, ако не е възможно да бъде включен, ще вземем някакво екстремно решение да се финансира със собствени средства. Мисля, че е срамно за сума от 9 000 лева да държим децата няколко месеца на студено”, допълни Гавалюгов. Той заяви, че според него ботевградското читалище е най-ремонтирано в цялата общината.  „Спомням си поне за три докладни, с които сме отпускали средства през годините за ремонт на читалището и по-специално за прословутия течащ покрив. А как са били извършени тези ремонти, Вие сигурно имате наблюдения. ”, допълни Гавалюгов. Той изрази несъгласие с изложените аргументи за екстремното отпускане на средствата за ремонт.


„Нямам нищо против да бъдат отпуснати средства, но не съм съгласен с начина, по който ни се внася докладната. Не може в "пет без пет" да я внесете и да искате да се произнесем за нещо, което Ви е ясно от девет месеца. Според мен сума от 9000 лева е достатъчно малка за възможностите на общината, за да се направи ремонт тогава, когато е възникнала т.нар. "авария", а не да чакаме финансиране на ремонта по европрограма. Откровено се съмнявам в достоверноста на изтъкнатите то вас причини. Почти съм сигурен, че спирането на отоплението в градската библиотека през януари по-скоро има отношение към натрупаните от читалището задълженията към Балкангаз, а не толкова с възникнала аварийна ситуация. Вие изредихте необходимост от закупуване на материали и уреди за подмяна на голяма част от отоплителната инсталация, а не за ремонт, предизвикан от авария. Имам основания да се съмнявам, че исканата сума ще се изразходи за ремонт на отоплителната инсталкация на библиотеката", заяви още съветникът.



Д-р Горгачева също бе на мнение, че не е оправдано да се чака месеци дали тази малка сума от 9000 лева ще бъде отпусната по проект, а през това време децата, които посещават библиотеката, да студуват. Думите й бяха подкрепени от колегата й Христо Якимов. Той поиска да се изясни каква е причината за аварията и защо ремнотът не е извършен своевременно, но отговор така и не последва.