Поредна работна среща във връзка с произвеждането на местните избори и национален референдум се проведе в Областната администрация на Софийска област. На нея присъстваха ръководството и експерти от администрацията, представители на ОИК, ОД на МВР, Окръжна прокуратура, ТЗ ГРАО, ЦИК.
Срещата беше открита от Областния управител Росица Иванова, след което започна обсъждането на техническите и организационни въпроси, които касаят различните страни, ангажирани в провеждането на вота през месец октомври.


Главният секретар на Областната администрация Мая Цанова коментира получаването на изборни книжа и материали от страна на общините, начините за кореспонденция и комуникация между отделните звена в изборния процес, техническото обезпечаване, както и осигуряването на охрана на помещенията, в които ще се съхраняват изборните документи.


Директорът на ОД на МВР-София, старши комисар Мариета Иванова, представи на участниците в срещата екипа, който ще работи за нормалното провеждане на изборите. От ОД на МВР апелираха помещенията, в които ще се съхраняват бюлетините, да бъдат отделени от тези, в които ще работят членовете на ОИК, за да може за изборните книжа да бъде осигурена пълна охрана, съгласно всички законови разпоредби.


Беше засегната и темата за компетенциите на прокуратурата и МВР. От ведомствата призоваха ОИК да имат предвид, че сами могат да разрешават тези от тях, които са в рамките на определените им от закона правомощия. В тази връзка главният секретар на Областната администрация напомни на председателите на ОИК, че при провеждането на обучения на членовете на секционните комисии е задължително да бъдат включени и представители на органите на МВР.


В продължение на темата, окръжният прокурор на София Наталия Николова-Бончева съобщи, че всички районни прокуратури ще работят в изборния ден, служители ще приемат жалби и сигнали, като има система за бързата им обработка, ще има и дежурен прокурор. Проверки по сигналите ще се възлагат на момента, изготвен е механизъм за координация и с ОД на МВР. Бончева изтъкна, че Прокуратурата ще държи и на обратната връзка от ОИК по отношение на конкретни казуси, която да се осъществява в кратки срокове. Тя разясни и някои специфики във връзка с неприкосновеността на кандидатите за кметове.


Сред останалите теми, засегнати в рамките на работната среща, бяха тези за заявленията за гласуване, подадени от граждани на Европейския съюз, за изискването членовете на СИК да имат адресна регистрация в съответната община и други.