„Въоръжение на войските през вековете”


Такава беше темата на проведения преди малко в Етрополския исторически музей урок по родолюбие. Една съвместна инициатива на Историческия музей и РК „Традиция и ОУ „Христо Ботев”.
Преди започване на урока, в салона на горния етаж в музея беше подредена изложба с оръжия и муниции към тях. Български и турски военни униформи, хайдушки, четнически и  опълченски такива. 
Стоян Пантев се представи пред учениците в хайдушна униформа, Иван Пантев – в четническа, а Марин Кубетски – в опълченска униформа.     
Урокът се проведе пред група ученици от СОУ "Христо Ясенов" със своите учители Веселка Лакова и Йорданка Благова и от ОУ „Христо Ботев”  Етрополе с учителя им Марин Кубетски.
„Идеята за този урок е на Иван Пантев – започна урока учителят по история Марин Кубетски. Провеждаме го по повод Първи ноември - Деня на народните будители. Целта ни е да видите с какви оръжия и муниции към тях са си служели хайдутите, опълченците и войниците от българската, руската  и турска армии през годините.”
И докато той разказваше за развитието на въоръжението, Иван Пантев от РК „Традиция” запознаваше учениците с тактико-техническите характеристиките на видовете оръжия: пусков механизъм, начин на пълнене и видовете патрони, далекобойност и начина им на употреба в бойна обстановка.
Накрая учители по история, ученици и организатори си направиха снимка за спомен.
Децата имаха възможност да се докоснат до оръжията и да си направят снимки с тях и с организаторите на урока.