Новият размер на годишната винетна такса става 97 лева, реши на днешното си заседание Министерски съвет. Цените влизат в сила от началото на 2016 г. Обяснението за вдигането на цената е свързано с изграждането на новите автомагистрали.


До момента винетката струваше 67 лева.
След промяната ще настигнем Чехия по цена. Но за 111 лева там има два пъти повече магистрали, пътища без дупки, а доходите на населението са над от два пъти по-високи. У нас 35% от републиканската пътна мрежа е с дупки, според правителствен доклад.
Горанов намекна, че годишната винетка ще стане 100 лв.
 
Цената на годишната винетка за леки и товарни автомобили до 3.5 тона става от 67 до 97 лева. Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, предаде Агенция "Фокус". За автобусите, отговарящи на стандарта Евро 1 и 2, годишната винетка се вдига до 1050 лева, а за тежкотоварните камиони над 12 тона, винетките според екологичния стандарт стават съответно 1743 и 1340 лева. 

Новите цени на винетките влизат в сила от 10 декември т.г., но всички, които са си закупили годишни винетки през 2015 г. ще важат до края на януари 2016 г. 

"Винетката за месец става от 25 на 30 лв., седмичната от 10 на 15 лв.", заяви Павлова. "Цените на винетната такса за леките автомобили не са актуализирани от 2008 година", заяви Павлова.
По думите й, на заседанието МС е взето решение, че приемаме предложения доклад за въвеждане на смесена система за заплащането на републиканските пътища - винетки за леките коли до 3.5 тона, и над 3.5 ТОЛ-система за заплащене на км изминато разстояние.
Увеличава се цената за винетки и за останалите категории автомобили.
Копирано от standartnews.com