На официална церемония в многофункционалната спортна зала „Арена Ботевград“ тази вечер бяха наградени най-добрите спортисти и треньори от Община Ботевград за изминалата 2016 година. На церемонията присъстваха кметът на общината Иван Гавалюгов, общински съветници, Михаил Михайлов - директор на ОП “Балкан“, по чиято инициатива се проведе събитието, Тодорка Коцева - директор на Исторически музей - Ботевград, председатели и представители на спортните клубове, които развиват дейност на територията на общината, представители на бизнеса и местните медии. Класирането на най-изявените спортисти и треньори за тази година е направено от самите спортни клубове.


За постигнати високи спортни постижения през 2016 година награди, осигурени от ОП “Балкан“, получиха:


Добринка Николова - треньор по акробатика, Василена Рабохчийска - състезател по акробатика, Гая Диланова - състезател по акробатика и Цветелина Данчева - състезател по акробатика


Димитър Иванов - треньор по борба кл.стил и Мартин Велев - състезател по борба класически стил


Виктория Маринова - треньор по баскетбол, Емил Йонов - треньор по баскетбол, Карина Константинова - състезател по баскетбол и Мартин Маринов - състезател по баскетбол


Ивко Христов - треньор по лека атлетика и Николай Начев - състезател по лека атлетика


Борислав Витков - треньор по таекуон-до, Цветелин Кръстев - състезател по таекуон-до, Пламен Трънски - треньор по таекуон-до и Стефан Стаменов - състезател по таекуон-до


Мариян Иванов - треньор по футбол и Денис Гетов - състезател по футбол 


Николай Петров - треньор по ММА и Милчо Дилов - състезател по ММА


Пейчо Багдатов - треньор по бокс и Любен Маринов - състезател по бокс


Марин Дешев - треньор по хокей и Венислав Пеев - състезател по хокей


Към наградените поздрав отправи кметът Иван Гавалюгов. “И занапред общината ще се стреми максимално справедливо да разпределя общински средства, с които да подпомага и да осигурява нормалните условия за подготовка на спортистите и тренировки на деца. За мен най-важното е максимален брой деца да бъдат обхванати в различните видове спорт. На територията на общината се развиват над десет вида спорт. Има прилични условия за развитието на тези спортове. Сигурен съм, че тези условия ще се подобряват с течение на времето. Пожелавам успех на треньорите, да дерзаят и да знаят, че техният труд ще бъде уважен и оценен, а на състезателите и трениращите – да дават всичко от себе си, но да знаят, че победата не трябва да бъде самоцел, а по-скоро трябва да се стремят да се изградят като личности. Винаги в спорта има и победители, и победени. Невинаги обаче успехът се измерва в резултат, но това Вие, подрастващите, ще го разберете на един по-късен етап. Всъщност на някакъв етап ще оцените, че времето, прекарано в дадения вид спорт е повлияло изключително много на Вашето изграждане като личности“, каза Иван Гавалюгов. Той  пожела на всички здраве и спортни успехи през новата година. 


Преди церемонията по награждаването директорът на ОП “Балкан“ Михаил Михайлов накратко разказа историята на първото физкултурно дружество в нашия град. Поводът е, че тази година се навършват 110 години от неговото създаване. 


“Радвам се, че с Вас днес ще почетем тази годишнина, защото съвременният ботевградски спорт е рожба на тази история. Затова ние сме тук – да уважим историята, да подкрепим настоящето и да се вгледаме в бъдещето“, заяви Михайлов. 


В края на 19 век в България се поставя началото на организирано спортно дружество и основаването на Съюз “Юнак“. Задачата на съюза е била да работи върху телесните и моралните сили на българската младеж, да изгражда здравни навици и да поддържа бодър народен дух. Постепенно влиянието на организацията в страната нараства. През 1906 год. в град Орхание, по инициативата на братя Георги и Нено Ковачеви, Виктор Константинов и други деятели се създава гимнастическо дружество “Орханийски юнак“. Първите стъпки са плахи и неуверени. По време на Балканската и Първата световна война дейността на “Орханийски юнак“ почти замира. Тежките последици от войните са причина едва през 1921 год. в града да се възроди спортната организация. През 1922 год. в нашия град се създава “Орханийски колоездач“, а през 1926 в гимназията – първият футболен тим. През 1927 година се играе първият футболен мач между гимназиалните отбори между Враца и Орхание, който завършва с победа за Орхание. 


През месец септември 1929 год. се създават три футболни клуба в града – “Стамен Панчев“, “Ураган“, “Балкан“. Започва оживена спортна дейност. Организират се футболни срещи между кубовете, гостуват отбори от София, Тетевен, Мездра и други населени места. През 1930 год. са картотекирани 30 футболисти от Орхание. 


Пред 1946 год. съществуващите спортни клубове на територията на града се обединяват. По-късно в спортното дружество се вливат “Ботевградски колоездач“ и Туристическата организация. 


През 1947 год. са поставени основите на организиран вече футболен клуб “Балкан“. Една година по-рано се полагат основите на мъжкия баскетбол. 


През 1924 год. започва развитието на леката атлетика. 


През 1976 год. треньорката Добринка Николова събира първите групи по спортна акробатика в Ботевград.


Основоположник на борбата в Ботевград е Димитър Стойчев, който е и първият национален треньор след 1944 год. по този спорт. 


Школата по тенис на маса е създадена през 1969 год. от Стальо Сталев. 


През 1989 год. в Ботевград се развива, а през 1990 се регистрира клуб по таекуондо “Сунг-Ри“.


“Това са едни от най-известните спортни клубове, които функционират до днес и носят успехи на Ботевград. За радост в тези спортни клубове се развиват и тренират много деца, подчерта Михаил Михайлов. – Спортът е уникален феномен, защото дава на децата и всички, които спортуват, най-вече здраве, прави ги дисциплинирани и самоуверени. Последните проучвания показват, че 75 на сто от реализиралите се хора на високо ниво са били спортисти“, допълни директорът на ОП “Балкан“. 


Тържественото събитие завърши с обща снимка на наградените треньори и техните възпитаници с кмета на Ботевград и директора на ОП “Балкан“.