Както беше оповестено предварителното, днешното първо тържествено заседание на новоизбрания Общински съвет се проведе от 13:00 часа в Многофункционалната зала при НЧ „Тодор Пеев-1871” в Етрополе.
Започна с молебен за здраве и благоденствие, отслужен от Н.в.пр. Ловчански митрополит Гавриил и игумена на Етрополския манастир отец Емил.
Митрополит Гавриил се обърна към новоизбрания кмет на общината, кметовете на кметствата и общинските съветници с думите: „ Хората са ви избрали и са ви гласували доверие за следващите 4 години да направите всичко възможно този прекрасен град да остане жив, да не стане  един старчески дом…със своята работа и пожертвователност, да не мислите за себе си за материални блага, а да мислите за доброто за хората. Бъдете уверени, че Господ вижда кой какво прави…”
Благодари на досегашния кмет инж. Богомил Георгиев за свършеното от него през двата му мандата му и пожела на всички крепко здраве; благоденствие и благополучие на град Етрополе.
След Химна на РБългария, тържествената сесия бе открита от областния управител на Софийска област Росица Иванова. Тя се обърна към народните избраници с думите:
„Ваше Високопреосвещенство, уважаеми господин Димитров, уважаеми госпожи и господа общински съветници, уважаеми госпожи и господа кметове на кметствата в Община Етрополе, на 25 октомври и на 1 ноември т.г. вие прекрачихте най-високия праг на доверие от вашите избиратели. Приемете го като изключителна отговорност и през следващите 4 години вие трябва да дадете всичко от себе си. Да полагате всичко необходимо, което трябва да направите, така че да оправдаете това високо гласувано ви доверие. Работете така, че след  четири години от вашето управление да излезете с високо вдигнати глави, да можете отново да се срещнете с вашите избиратели с открити очи и да прочетете в техните очите благодарност и похвала за постигнатите успехи в името на гражданите на Община Етрополе.”
Пръв положи клетва и подписа клетвения лист новият кмет Димитър Радославов Димитров, след което получи от досегашния кмет инж. Богомил Георгиев символите на властта: огърлица и символичния ключ на град Етрополе. Като полковник от резерва инж. Богомил  Георгиев получи високо отличие от името на командването на Българската армия.
След него положиха клетва „да спазват законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на гражданите” и подписаха клетвените листове кметовете на Лопян ЦВЕТЕЛИНА ПЕТКОВА ЦАКОВА , Брусен ИВАН НИКОЛОВ ЙОРДАНОВ, Малки Искър МАРИН ЦВЕТКОВ МАРИНОВ, Лъга НИКОЛАЙ НАЙДЕНОВ ЙОТОВ, Ямна ДЕТЕЛИНА ВАСИЛЕВА НИКОЛОВА и Рибарица КАЛИНА МЛАДЕНОВА НИНОВА.
В първото си обръщения като кмет на Етрополе, Димитър Димитров  благодари на гостите и жителите на общината за това, че присъстват и участват в това важно събитие. Той отправи благодарност към избирателите за доверието, което му гласуваха, и ги увери в следното: „Напълно осъзнавам високата отговорност, която поемам, и ви гарантирам, че имам силите, знания, умения и енергия да нося тази отговорност с чест и достойнство. Обещавам само едно: че ще бъда кмет на всички граждани на общината, че ще работя открито, честно, почтено и разумно.”
„Господин Димитров, господа и госпожи общински съветници, господа и госпожи кметове на кметства, вие току-що положихте клетва…моля, забравете предизборните си обещания и предизборните борби и страсти…всички, заедно с общинска администрация, работете само в името на една единствена партия, която се нарича Община Етрополе.” – това каза областният управител на Софийска област Росица Иванова след полагане на тържествената клетва.
Под председателството на най-възрастния от новоизбраните общински съветници  Димитър Хаджиев сесията продължи работата при дневен ред:
1. Определяне на комисия за избор на Председател на Общинския съвет.
2. Определяне на представител на Общинския съвет в  асоциацията на В и К - София ООД.
3. Избор на представител на Общинския съвет в Областния съвет за развитие на Софийска област.
Прие се Комисията за избор на председател на Общински съвет да бъде от трима съветника, като по предложение на Емил Димитров бяха избрани Володя Вълов – председател, Цветолюб Пенчев и Георги Георгиев.
Бяха предложени две кандидатури за председател на Общинския съвет: на Марин Василев Маринов /предложен от Емил Димитров/ и на Боряна Ценова Керемидска /предложена от Владимир Александров/. След проведеното тайно гласуване с 11 срещу 6 за председател беше избран Марин Василев Маринов.  Той е  един от най-младите съветници - на 29 години.
По точка 2, за представител на Общинския съвет в  асоциацията на В и К - София ООД бе избран Димитър Димитров-кмет на Община Етрополе.
По точка 3, за представител на общинския съвет в Областния съвет за развитие на Софийска област бе избран Марин Маринов-председател на Общински съвет Етрополе.
Датата на следващото заседание на Общинския съвет предстои да се уточнява.