Приповдигнатото настроение се усещаше в двора на ОУ „Христо Ботев” в Етрополе много по-рано от официалното откриване на новата 2017/2018 година.
Както в другите училища и тук на фасадата на училището се четеше българското „Добре дошли”.
Приканването беше най-вече за учениците, които тази година ще получават знания и умения в това училище. Без онези от бившия VІІ клас, които по силата на новия Закон за народната просвета преминават към горния курс на обучение. Че ги няма, пролича веднага. Това обаче не понижи празничното настроение, обхванало учители, ученици и техните родители.
Да споделят тяхната радост от първия учебен ден бяха дошли заместници на кмета Росица Христова и инж. Стефан Борисов, Иван Гергов – кмет на село Бойковец, Тодорка Петрова – началник-отдел „Комплексно, административно, правно информационно обслужване на граждани“, Росица Иванова – началник-отдел „Социална политика, спорт и туризъм“, Мария Драганска – общински съветник и председател на Комисията по „Просвета, култура и вероизповедания“ към Общинския съвет – Етрополе, гости и граждани.


Тържеството започна с издигане на Националното ни знаме под звуците на Химна на РБългария.
Слод което, Ботевци поздравиха всички с прекрасна програма, в която се преплиташе трепетът на първокласниците, с нетърпението на по-големите ученици и днешното тържествено започване на новата учебна година.
В приветввствено си слово Рсица Христова сподели: „Днес е отново 15-ти септември, една запомняща се дата и тържествен ден за всички нас. Днес има ученици, които за първи път ще прекачат прага на своето първо училище и ученици, които за последен път ще чуят септемврийския звънец в своето любимо училище. На всички тях пожелавам здраве, късмет, да бъдат ученолюбиви.
На вас учители, да подкрепяте вашите ученици, да ги водите ръка за ръка към знанието и умението. На всички пожелавам успешна и ползотворна 2017/2018 година.“
След което връчи на Иван Иванов – директор на училището, поздравителен адрес   от името на Кмета на Община Етрополе Димитър Димитров.
За поредна година и днешните първокласници получиха книжки с поздрав от името на Кмета на Общината.
Наталия Стаменова – майка на първокласник се обърна към присъстващите: „Скъпи ученици, учители и родители, днес е най-вълнуващия ден в българското училище. Първият учебен ден е много специален празник за всички нас, защото е и символ на почитта на българина към знанието и образованието.
Най-вълнуващ е празникът за малките първокласници, които с трепет и притеснение прекрачват прага на родното училище и чуват школския звънец“. 
Директорът на училището Иван Иванов  поздрави поверените му ученици с „Добре дошли на най-хубавия празник на нашата страна. Днес родители, млади хора, бизнесмени, политици, журналисти, всички са концентрирали вниманието си в най-красивата къща на познанието - училището.
В Етрополе образователната традиция продължава над 400 години, откакто е създадена етрополската книжовна школа. ОУ „Христо Ботев“ – град Етрополе има само 49 годишна традиция, а следващата 2018 година ще пристъпим прага на нашето училище с името ОУ „Христо Ботев“ за 50-ти път.
Пожелавам на всички една успешна, ползотворна учебна година“.
Поздравителен адрес по повод на днешния празника връчи Мария Драганска – общински съветник и председател на комисията по „Просвета, култура и вероизповедания“ към Общински съвет – Етрополе.


След като директорът на училището удари училищния звънец, учениците прекрачиха прага на училището, посрещнати с хляб и сол.