На извънредна сесия вчера бе обсъден отчет за дейността на общинска фирма „ВиК Бебреш” в периода 1 януари – 31 октомври 2015 год. Разискването премина в спокойно обстановка. Размяна на реплики имаше, но може да се каже, че добрият тон бе спазен. Дори кметът Иван Гавалюгов подаде микрофон на своя предшественик, сега съветник, който не пожела да стане и да ползва микрофона, поставен на катедрата пред съветниците, въпреки подвикванията в залата, че не се чува какво говори. Присъстващите граждани реагираха на постъпката на Гавалюгов, която, разбира се, бе израз на добро възпитание. „Не му давайте микрофон, защото и той не Ви даваше, когато бяхте съветник”, се чу в залата.

Думата най-напред бе дадена на управителя на ВиК Радослав Наков. Той обясни, че финансовото състояние на предприятието не е добро и не е станало по-добро за последната година и половина. „Задълженията са се увеличили с около 150 000 лева”, каза Наков. 

Кметът Иван Гавалюгов представи в резюме своето становище относно информацията на управителя на ВиК Бебреш за финансовото състояние и дейността на общинското търговско дружество за периода 01.01.2015-31.10.2015 г., което бе публикувано в местните медии. „Считам, че не се прилагат ефективни мерки за повишаване на събираемостта, въпреки многократно декларираните намерения в предходни години”, каза Иван Гавалюгов. Според него една от удачните форми за повишаване на събираемостта е да се ползват услугите на колекторна фирма. Кметът припомни, че предшественикът на Наков – Гачо Гачов, се опитал да приложи тази мярка, но му било забранено.

Друг сериозен проблем е необосновано високия дял на разходите на дружеството за ползване на външни услуги за специфични ежедневни дейности, подчерта Гавалюгов. „Не знам защо не са предприети мерки тези разходи да бъдат намалени за сметка на закупуване на съответната техника, с която да се извършват тези специфични услуги. Тези разходи биха се изплатили за 12 или най-много за 18 месеца”, добави той.

Цифрите показват, че приходите от основните услуги на дружеството спрямо разходите за фонд работна заплата са почти 60%, което е един изключително висок процент. Отделно делът на фонд работна заплата  в общите разходи също е изключително висок. Това посочи още Иван Гавалюгов. „Ние като Общо събрание на собствениците на дружеството, защото Общински съвет – Ботевград е такъв по отношение на ВиК, трябва да вземем решение, с което да променим посоката на развитие или поне най-малко – да спрем пропадането във всяко едно отношение на нашето ВиК дружество”, допълни кметът и призова съветниците да бъдат активни с градивни предложения за подобряване състоянието на ВиК.

Пръв думата поиска предшественика на Иван Гавалюгов  – Георги Георгиев. „Проблемът ВиК е проблем в продължение вече на 10-12, а може би повече години. Защото през последните 15 години Общинският съвет в Ботевград, при различни управления, не се занимаваше с този проблем. Винаги този проблем се оставаше да се решава от управителите на ВиК. Те трябваше да бъдат острието, което да поеме всички градоносни облаци с обществеността. Защото основната дейност на тази фирма е да обслужва населението с водоснабдяване. И аз съм убеден, че ако през годините ОбС, това е друг въпрос какви неща трябваше да разглежда и да излязат като решение на ОбС, беше задължил управителя да ги изпълнява, нещата нямаше да бъдат днес такива”, каза съветникът от ОББО и се обърна към Иван Гавалюгов с думите: „Не поемайте еднолично отговорността Вие да правите сам, защото в момента Вие сам правите анализ на ВиК-то. Този анализ най-добре е да се направи от една работеща, законна комисия по стопанската дейност, от една комисия по законността, от една комисия по териториалното развитие.”. Георгиев предложи на Гавалюгов да си оттегли докладната от дневния ред до влизане в сила на постоянните комисии на Общинския съвет. В хода на обсъждането Георги Георгиев нарече „кадрова авантюра” предложението за смяна на управителя на ВиК.

В отговор кметът заяви: „Благодаря Ви за мнението, г-н Георгиев. Вие признахте, че общинското ръководство през последните 12 години не се е справило с проблемите на ВиК и поемате личната отговорност. Казахте, че проблемите съществуват повече от 12 години, т.е. Вие поемате отговорността и като бивш управител на ВиК. Не го казвам иронично, просто правя анализ на Вашето изказване. Благодаря Ви за съвета. Поемам цялата отговорност. Знам, че ще обжалвате това решение. Вие лично не, но криейки се зад комисиите. Аз пък Ви съветвам да поемете лична отговорност, не да се криете зад Вашата група. Считам, че положението, в което се намира ВиК, е трагично. Може би сте видели, че в доклада на г-н Наков пише, че ако не се отпускат по 70 000 лв. на месец за подпомагане дейността на ВиК, има вероятност дружеството да спре да снабдява населението с вода, което мен лично ме притеснява. Ние сме длъжни да предприемем спешни мерки. Считам, че е редно общинското ръководство да помага, а не да пречи на ВиК. Вие отправихте един апел и съвет. Не се изказахте по състоянието на дружеството. Не съм съгласен с това, че ме съветвате, позовавайки се на хипотетично обжалване от Ваша страна. Аз пък Ви съветвам да не го правите, тъй като ще докажете, че ще продължите да пречите на дружеството и като общински съветник.”.

Съветникът Филип Филипов също не се съгласи с изказването на Георги Георгиев, че предишният Общински съвет е бил бездеен по отношение лошото финансово състояние на ВиК. „Не веднъж опозицията алармира, че състоянието е тревожно. Но нас ни уверяваха, че няма нищо тревожно, ние нищо не разбираме и има други хора, които разбират повече от нас. Опитите ни да бъде свикана извънредна сесия за дискутиране на този въпрос бяха бойкотирани успешно от управляващото мнозинство. Години наред бившето общинско ръководство работеше по въпроса дружеството да стигне до днешното състояние. Когато преди време г-н Георгиев ме попитам какъв съвет ще дам за оздравяване на ВиК, аз му казах: Не лишавайте общинското дружество от външни услуги. Сега виждаме, че единствено в месеците, когато то е било подизпълнител на външна фирма, финансовото му състояние е било добро. Дружеството има финансов проблем и трудно може да участва в търгове, но може да бъде подизпълнител на външни фирми. И когато преди много години към общинското дружество премина фирма „Строител”, презумпцията на онези хора, които взеха това решение, беше, чрез строителната дейност, да се подпомага финансовото състояние на дружеството. Упорито и последователно активите на това строително дружество през годините се унищожаваха и се разпродаваха. За основната дейност на ВиК трябват багери, а не джипове, леки коли и пикапи”, каза Филип Филипов.

На въпроса на Георгиев, какъв е начинът за оздравяване на дружеството, Филипов отговори, че пътищата са два – повишаване на събираемостта и намаляване на разходите за външни услуги.

Съветникът Стефан Ценов даде пример с общинското водно дружество в Троян, което обслужва малко по-голяма територия от нашата, снабдява населението с вода на цена, която е малко по-висока от тази на ВиК Бебреш, а реализира оборот над 3.2 милиона лева годишно и отчита печалба. С неговото изказване обсъждането на финансовия отчет на ВиК Бебреш приключи.

Със 17 гласа „за” 11 „въздържал се” и един не участвал в гласуването, съветниците приеха отчета на ВиК и дадоха „незадоволителна оценка” за работата на управителя.