Общините – конкретни бенефициенти, сред които е и община Ботевград, ще получат помощ и подкрепа за енергийно обновяване на жилищни сгради в съответствие с определени критерии.


В рамките на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020,  Приоритетна ос 2: „Подкрепа за енергийна ефективност в опорни центрове в периферните райони“, ще се предоставя финансова помощ на общините - конкретни бенефициенти за подобряване на енергийната ефективност на еднофамилни жилищни сгради, чиито собственици получават социални помощи за отопление, както и на многофамилни жилищни сгради, чиито собственици трябва да са регистрирали сдружения на собствениците по реда на чл. 25, ал. 1 от Закона за управление на етажната собственост.


Общините - конкретни бенефициенти, сред които е Община Ботевград, ще получат помощ и подкрепа за енергийно обновяване на жилищни сгради в съответствие с определени критерии за допустимост.


Собствениците на еднофамилни жилищни сгради, а за многофамилни – техните сдружения, кандидатстват пред общината, като подават заявления за кандидатстване/интерес, а критериите за подбор предвиждат сградите, които отговарят на изискванията, да получат 100% безвъзмездна финансова помощ и организационна подкрепа за изпълнение на обновяване за енергийна ефективност.


В тази връзка, Община Ботевград кани на 16.12.2015 г. /сряда/ от 18:00 часа в Общинската администрация - заседателна зала №15 - на среща за информация и разяснения по кандидатстването домоуправителите на:


− многофамилни жилищни сгради в гр.Ботевград, които са масивни сгради и са проектирани преди 26 април 1999 г., и които са извън обхвата на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради;


− многофамилни жилищни сгради в гр.Ботевград с не повече от 35 самостоятелни обекта с жилищно предназначение, строени по индустриален способ: ЕПЖС (едропанелно жилищно строителство); ППП (пакетно-повдигани плочи); ЕПК (едроплощен кофраж); пълзящ кофраж и разновидностите им, които са извън обхвата на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.