Представители на Студентския съвет на Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков” посетиха днес ПМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров”. „Целта на посещението ни е да представим условията за обучение и специалностите във висшето учебно заведение и каква реализация могат да намерят завършилите нашия университет. Ще посетим и други средни училища в страната, но започваме от ботевградската гимназия, тъй като съм неин възпитаник”, това каза пред наш репортер Пейо Иванов – председател на Студентския съвет на ВТУ „Тодор Каблешков” в София. Той е четвърти курс, изучава специалността „Комуникационна и осигурителна техника”.


„Основното нещо, което трябва да се знае за нашия университет, е, че предлага обучение по специалности, свързани с транспорта - жп транспорт, спедиция и логистика, управление на транспорта, мениджмънт, икономка на транспорта, електроенергетика в транспорта, комуникации и обзавеждане.  Можем да се похвалим и с това, че висшето училище ще бъде преобразувано в университет, като целта преминахме съответната процедура и получихме висока оценка, което пък е предпоставка за откриване на нови специалности”, разказа Пейо Иванов.  Той сподели още, че нов момент в дейността на университета е въвеждането на ранния прием.


„Необходимо е само да се представи мотивационно писмо, оценките от 11 клас и каква матура смята да държи желаещият да продължи образованието си при нас. Записването е до края на март месец. Признават се оценките от матурата по математика, български език и литература, география и физика. Ако кандидатът е държал матура по друг предмет, ще трябва да положи приемен изпит по математика”, допълни Пейо Иванов.


ВТУ работи по програма за студентски обмен „Еразъм”. По нея осъществява сътрудничество с повече от 30 университета в Европа. 
Акцент в презентацията на Студентския съвет бяха още материално-техническата база и общежитието на университета.
Желаещите да получат повече информация за специалностите и условията за обучение във ВТУ „Тодор Каблешков”, могат да го направят на  http://www.vtu.bg