Завеждащият детско отделение в МБАЛ – Ботевград д-р Стойна Петрова се е пенсионирала и е подала заявление за напускане, считано от 14 януари, по собствено желание. Тя ще продължи да упражнява професията си, но в доболничната помощ, където има кабинет. Управителят на болницата д-р Филев е предложил на д-р Петрова да остане на работа в болницата, като тя трябва да вземе решение до изтичане на предизвестието.
Ако д-р Стойна Петрова напусне, това ще затрудни нормалното функциониране на детско отделение, тъй като то остава с двама педиатри.
На последното заседание на Общинския съвет за миналата година бе решено отчетът за дейността на МБАЛ да бъде внесен за обсъждане месец по-рано – през февруари 2016 год. Предложението бе направено от общинския съветник д-р Веселка Златева. Тя посочи, че това се налага поради „проблеми в детско отделение”, но не конкретизира какви са те.
Освен кадровия, пред местното лечебно заведение се явява и друг проблем – финансов. Средствата, които Здравната каса превежда на МБАЛ месечно, са намалени с близо 50 000 лева. „Предприел съм действия за решаването на този проблем. В противен случай парите няма да стигат дори за заплати на работещите в болницата”, коментира д-р Филев пред наш репортер.