Предложението на кмета Иван Гавалюгов за създаване на Общинско предприятие „Благоустройство и комунално стопанство” разпали страстите в Общинския съвет. Докладната бе включена в дневния ред на вчерашната извънредна сесия. В хода на обсъждането й, двама съветници от ОББО – Георги Георгиев и Йордан Йорданов, се изказаха скептично относно проекта за решение. Първият, вживявайки се в ролята на гадател, дори предрече, че нямало да мине много време и в новосъздаденото предприятие щял да влезе ликвидатор, тоест да го сполети съдбата на търговското дружество БКС, което фалира по време на неговото кметуване. Наложи се кметът да обяснява надълго и нашироко каква е разликата между общинско предприятие и търговско дружество и какви ще бъдат ползите за общината и гражданите от съществуването на ОП БКС.

„И в момента дейностите по почистването са във функциите на общината, но те не извършват достатъчно ефективно и качествено. Считам, че е абсолютно наложително да бъде създадено общинско предприятие „Благоустройство и комунално стопанство”. За целта, преди около месец,  възложих, чрез консултантски договор, на едно лице извършване на обследване на цялата дейност на общината в тази сфера, както и да направи предложение за такова предприятие и да остойности издръжката му. Първото и основно нещо, с което ще се захване това общинско предприятие, е почистването на обществените площи на територията на Ботевград. В момента има девет общински служители, назначени на граждански договор, така съм ги заварил, които се занимават с почистването на централната градска част. Тези лица и други, разбира се, ще бъдат прехвърлени към структурата на общинското предприятие. Техните функции ще бъдат пряко контролирани от директора на предприятието. Постепенно те ще бъдат разширени. В процеса на работа ще се наложи увеличаване и на числеността на персонала”, разясни Иван Гавалюгов.

Кметът обясни още, че предприятието ще поеме сметопистването и сметоизвозването в Ботевград. По негови думи договорът на общината с фирмата, която  в момента събира и извозва боклука в града, изтича на 20 февруари. В продължение на около два месеца общината ще ползва под наем техника на същата фирма, за да извършва услугата „сметосъбиране и сметоизвозвозване”. През това време ще бъдат проведени обществените поръчки за закупуване на необходимите камиони.

Иван Гавалюгов обясни какъв ще бъде икономическият ефект от създаване на ОП БКС.. „По разчети, които са направени, а те са абсолютно реалистични, ако до момента се е заплащало за почистването на Ботевград и Зелин по 30 000 лева месечно, сумата, която ще се разходва за същата дейност ще е около 20 000 лева”, обяви той. 
.
Новото общинско предприятие ще поддържа и уличното осветление в града. В момента с това се занимава ВиК дружеството. „Поддържането се извършва по една странна схема, която съм наследил, по договор на общината с фирмата. Общината е закупила автовишка и я е предоставила на ВиК. Дружеството е назначило трима служители, които извършват само и единствено дейността по поддържане на уличното осветление и фактурират разходите по тази дейност на общината”, обясни Иван Гавалюгов.

Според кмета, създаването на общинско предприятие БКС е наложително и с оглед на стопанисването и поддържането на общинската собственост. В тази връзка Гавалюгов даде пример как са се извършвали до момента някои най-елементарни ремонти в общинските сгради: „Домакинът на общината, с помощник на неизяснени начала, отива и прави нещо.”. По подобен начин се процедира и с поддържането на знаковото стопанство и полагането на улична маркировка.
Общинското предприятие ще оказва помощ и на детските градини, когато имат нужда от ел.техник, дърводелец или друг специалист.

Съветникът Филип Филипов определи докладната за създаване на ОП БКС като навременна. Той припомни как преди известното време дружество БКС съвсем целенасочено е било доведено до фалит. „Ако някой се съмнява в това нещо, може да разговаря с бившите управители и ще разбере, че определени дейности, които извършваше това предприятие, не се дофинансираха. Това ставаше по една добре позната схема в нашата община, която се прилагаше и към ВиК. Също така могат да проверят каква сума е заплащана на БКС за сметоизвозването и на частната фирма, която пое тази дейност. Ще се види една сериозна разлика между двете суми, заяви Филипов. По негови думи създаването на ОП БКС е наложително и за извършване на други дейности, като миенето на улиците и почистване на водосточните шахти.

Последва изказване от Йордан Йорданов, според който машините за сметоизвозване в селата не трябва да се пипат, т.е да се прехвърлят на новото общинско предприятие, тъй като там се чистело добре. В отговор кметът Иван Гавалюгов каза, че в селата със сметосъбиранети и сметоизвозването на отпадъците са натоварени кметствата, което потвърждава, че действията за създаване на общинско предприятие са правилни.

Съветникът от ГЕРБ Еленко Иванов заяви, че не споделя мнението на Йорданов, че в селата се чистело добре. Според него под контрола на новото общинско предприятие трябва да премине и сметопочистването в селата. Изказването на съветника провокира кмета на Трудовец да вземе думата. „Ние в селата си вършим работата, друг е въпросът, че техниката ни е стара, контейнерите също. Ако разполагаме със стабилна техника и нови съдове за смет, селата няма да имат проблем със сметопочистването. Съществува обаче друг проблем – няма депо за строителни отпадъци. Хората излизат нощно време и изхвърлят строителните отпадъци в покрайнините на селото”, каза Веселин Драганов.

С изказването на кмета на Трудовец обсъждането на докладната за създаване на ОП БКС приключи. „За” гласуваха 17 съветници, 1 – Николай Велков, гласува против, 8 се въздържаха. Съветниците от ОББО Силвия Христова и Петър Петров са подкрепили предложението в постоянните комисии към ОбС, на които са членове, но закъсняха за заседанието и не можаха да участват в гласуването на тази точка от дневния ред.

Новата общинска структура ще осъществява дейността си по Правилник, който също бе гласуван на вчерашното заседание на ОбС. Според него, директорът на предприятието се назначава от кмета на общината. 

В отговор на въпрос на Йорданка Лалчева, отправен по време на дискусията на докладната, Иван Гавалюгов обяви, че за директор на ОП БКС ще бъде назначен Ангел Ангелов от Ботевград. Той е икономист по професия.

Кметът се ангажира да съблюдава лично работата на предприятието. Освен него контрол върху дейността на новата структура ще оказва и ресорният зам.-кмет Цветелин Цветков.

Както вече сме Ви информирали, първоначално в Общинско предприятие БКС ще работят 37 човека – директор -1, ландшафтен архитект – 1, счетоводител – 1, отдел „Сметосъбиране и сметоизвозване” – 16, отдел „Чистота и благоустройство” – 11, отдел „Ремонт и поддръжка на общинска собственост” – 7.