Баскетболистите да декларират, че няма да залагат сами или чрез подставени лица


Националната баскетболна лига взима драконовски мерки срещу зачестилите съмнения за черно тото с участието на играчи и цели отбори. Шефът на лигата Константин Папазов ще внесе предложение на следващия управителен съвет всички състезатели в мъжкото и женското първенство да подпишат декларации, че няма да залагат сами или чрез подставени лица на мачове, в които участват и могат да влияят на резултата.
От БФБаскетбол вече влязоха във връзка с ESSA - партньора на ФИБА за борба с черното тото. Самият Папазов обяви, че е разпитвал в различни букмейкърски компании за нетипично големи залози за определени срещи, но там всичко било в рамките на нормалното.
Слухове за черно тото имаше и миналия сезон, но съмненията сега са особено сериозни заради големите точкови разлики в някои мачове.
При сериозна разлика в класите по-силният отбор може да победи с колкото точки иска, като не спира да мачка противника през цялото време или пък намали рано-рано оборотите за не чак толкова изразителна победа. И обратното - много по-слаб отбор може съвсем да не се напъва, за да падне с повече и хендикапът (б.а., предварително зададеното точково предимство от букмейкърската компания) да бъде изпълнен.
Във всички тези случаи е трудно да се докаже манипулация и затова от лигата искат да респектират състезателите с декларации.