В Исторически музей – Ботевград тази вечер бе показана втората част на документалния филм „Васил Левски в Орханийско”, проследяващ втората обиколка на Дякона в Орханийския край. Автори на филма са ученици от езиковата гимназия в Правец. Те са реализирали проекта с помощта на своя учител по история – Гетко Гечев. Филмът е плод на няколко месечно проучване. За да го заснемат, учениците са обиколили местата, където е отсядал Васил Левски по време на втората обиколка на Орханийския край, за която наличната информация е оскъдна.
Според изследванията на учениците, Апостола предприема втората обиколка на комитетите в нашия край на 25  август 1872 год. Целите на тази обиколка са няколко: Усъвършенстване на революционната структура на вътрешната революционна организация чрез изграждане на революционни окръзи; Да ограничи влиянието на Димитър Общи, тъй като има съмнения за разколническа дейност от негова страна; Решаване на текущите задачи по събиране на пари за закупуване на оръжия и подготовката на революцията, и в частност да вземе отношение по подготвения обир на турската хазна.
И по време на втората обиколка Левски посещава Орхание. След като преспива една вечер в Боженица, на другия ден се отправя към града. Той пристига тук заедно с Димитър Пеев - комитетския куриер от село Голям извор. Двамата отсядат в Шарения хан на Гаврил Брънчев. През нощта в хана се провежда събрание, а на следващия ден тръгват за Правец.
По време на обиколката си в Орханийския край Левски изпълнява задачите, които си е поставил, с изключение на една – да спре обира на турската хазна. На 22 септември – една седмица, след като напуска нашия край, обирът е осъществен. А месец по-късно турското власт прави пълни разкрития на комитетската дейност в района.
За обира на турската хазна възпитаниците на Гетко Гечев ще разкажат подробно в третата част на документалния филм „Васил Левски в Орханийско”, която подготвят от известно време насам.
Да припомним, че първата част на филма бе показана в Исторически музей – Ботевград на 10 декември миналата година. Музеят разполага с копия и на двете части. Това съобщи Тодорка Коцева – директор на Историческия музей. Тя отправи покана към Гетко Гечев и неговите ученици да представят в Ботевград и следващия свой проект.