Бейзболът е сравнително непознат за нас спорт. Зародил се е в САЩ през 19 век и оттогава насам се е настанил в сърцата на милиони хора по целия свят. "За разлика от повечето други спортове при бейзбола не се развиват само част от мускулните групи, а цялото тяло. Рядко се стига до контузии, а обикновено са леки натъртвания или ожулвания. Всеки може да играе, независимо от ръст, тегло, години.", се казва на официалния сайт на Българската федерация по бейзбол.

След кратко прекъсване, в Правец отново ще се провеждат тренировки по бейзбол. Те бяха стартирани преди години от американци от Корпуса на мира, преподаващи английски в ПГ по КТС. Тази година с бейзболните занимания се е захванал Нолан Левит, тъй като практикуващите деца са изявили желание да играят отново. Той също е доброволец от Корпуса на мира и е в България от май 2006-та, когато идва по покана на българското правителство да работи в образователната система и младежките социални служби.

Заниманията са свободни и отворени за всички, които искат да се пробват в бейзбола. Тренировките са два пъти седмично, в Понеделник и Сряда от 16:00 часа, на полето зад блоковете. Ето какво каза "треньорът" специално за botevgrad.com

Мислите ли, че игра като бейзбола, която е обичана от мнозина в САЩ, ще намери привърженици тук? 

Бейзбола е сложна игра, която изисква стратегия и концентрация. Мисля, че отделите ли веднъж време да научите заплетеността на играта, после не ви остава нищо друго, освен да се забавлявате.

Каква е разликата между бейзболът и всички други спортове? 

Бейзболът не е игра, която изисква постоянно движение и издръжливост (като футбола и баскетбола). Вместо това, той се фокусира на прецизно изчислени движения, бързи изблици на енергия и постоянни и изключително бързи умствени реакции.

Какво бихте искали да кажете на хората, които обмислят да се пробват?

Ако имате някакъв интерес трябва да дойдете и да тренирате с нас. Няма какво да загубите, просто елате с добра нагласа.