Днес в Правец официално бяха открити две нови спортни съоръжения. Едното е втора лекоатлетическа писта в спортния комплекс, другото -  спортна площадка на територията на ПГ по КТС.


Лекоатлетическата писта е около последното изградено футболно игрище. Тя е с четири коридора и ще се използва като съоръжение за загряване на спортистите преди големи лекоатлетически състезания, каквито в Правец предстоят оттук нататък. Само за последните две седмици градът бе домакин на четири първенства. Първото бе от най-висок ранг - европейската купа на 10 000 метра, след това се проведоха три държавни шампионата по лека атлетика - за жени и мъже, момичета и момчета и юноши и девойки младжа възраст.


Новата писта за лека атлетика е изградена по Програмата за трансгранично сътрудничество между община Правец и община Пирот от Сърбия. Лентата й бе прерязана от кмета на Правец Румен Гунински, кмета на Пирот Владан Васич и спортния директор на Лукойл Сашо Везенков, по чиято инициатива бе стартирана тази програма през 2009 година. Водещ партньор от българска страна е община Правец, която е и бенефициент по програмата за трансгранично сътрудничество. Целите на подписания през 2011 година договор са модернизация на социалната инфраструктура в областта на спорта в Правец и Пирот, а бюджетът му е около 600 000 евро.


Днешните официални лица, които откриха пистата в Правец, утре ще бъдат в Пирот. Там ще бъде открит реновираният по този проект спортен комплекс Омладински стадион, с което ще завърши отчетът на резултатите от програмата.


Новата спортна площадка на Професиналната гимназия по компютърни технологии и системи също бе открита днес. Тя е изградена с изключителното съдействие на Техническия университет София. При откриването ректорът на ТУ проф. д-р инж. Марин Христов каза: "Това е уникална спортна площадка за едно уникално училище." След като кметът на Правец Румен Гунински му връчи почетен плакет, ректорът добави, че университетът ще инвестира и в построяването на балон, който да закрие новото спортно съоръжение, така че той да може да се използва по всяко време на годината.